Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

BEYOND THE REACH - Tehlikeli Oyun

:: Videolar BEYOND THE REACH - Tehlikeli Oyun
(6.0/10)
Üye: Cansu Öztürk
Yönetmen koltuğunda Jean Baptiste Leonetti’nin yer aldığı ve Robb White’ın 1972’de yazmış olduğu romanın Stephen Susco tarafından senaryolaştırılmış hali olan Beyond the Reach (Tehlikeli Oyun ), adından da tahmin edilebileceği gibi aksiyondan çok gerilime ağırlık veren bir film olma özelliğini taşıyor

Yönetmen koltuğunda Jean Baptiste Leonetti’nin yer aldığı ve Robb White’ın 1972’de yazmış olduğu romanın Stephen Susco tarafından senaryolaştırılmış hali olan Beyond the Reach (Tehlikeli Oyun ),  adından da tahmin edilebileceği gibi aksiyondan çok gerilime ağırlık veren  bir film olma özelliğini taşıyor. Madec (Michael Douglas) ve Ben (Jeremy Irvine)’in bir av sırasında yaşadıklarından sonra kişiliklerinin  ve zekalarının şiddetli içsel savaşını anlatan Beyond the Reach, aynı zamanda yönetmenin ikinci filmi.


Madec, para sigortalamakla ilgilendiğini iddia eden dünyaca zengin bir psikopattır. Yaban koyunu avlamak için  gideceği çölde, bir rehbere ihtiyaç duyan Madec’in yanında yer alacak olan Ben, her ne kadar kendisinden hoşlanmasa da şerifin iknasıyla ona eşlik etmeyi kabul eder. Daha filmin ilk başından Ben ve Madec’in yanyana geldiği ilk sahnede ne kadar farklı yaşam tarzlarına sahip olduklarını anlamak mümkün. Ailesinden yadigar kalmış olan mesleğine, yaşadığı kasabasına düşkün olan, bu değerleri terk edip kız arkadaşının yanına bile gidemeyen bir genç ve altında Amerika’da sadece bir tane olan jeeple ava gelen yaşlı bir adam. Madec’in ne kadar keyfine düşkün, her şeyin parayla halledilebileceğini düşünen bir adam olduğunu kullandığı son model silahından tutun da içtiği martiniden ve giyimine kadar her türlü detaydan anlamak mümkün. İkilinin çıktıkları av sırasında bir hata sonucu Madec’in Ben’in de tanıyor olduğu Charlie’yi  öldürmesi ile birlikte filmin dinamiğinde bir artış başlar. Bu sorunun para ile çözebileceğini düşünen Madec’in Ben’i ikna edememesi üzerine kızgın çöllerde amansız bir  kovalama başlar. Madec’in bundan sonraki planı ise, akıl oyunlarına başvurarak cinayeti Ben’in üzerine atmak  ve ona ailesinin yaşadığı gibi bir ölüm yaşatmaktır. Ben, sadece zekasını ve avcılık yeteneğini gözler önüne sermeyip kendi içsel savaşını da kazanmak üzere verdiği bu zorlu mücadelenin çözüme kavuşmasında, her ne kadar şiddetli ve sert olsa da Madec’in katkısının da bulunduğu bir gerçek.


 

Beyond the Reach’in, içerisinde çok diyalog olmayan , güzel manzaralar eşliğinde Western filmlerini andıran doğayla iç içe bir film. Film boyunca adeta yönetmen aksiyonu seyirciye güneş, çöl ve yer yer de dağ manzaralarıyla süsleyerek sunuyor. Ayrıca, Ben’in Madec’ten kaçışı sırasında yer alan kanlı ve terli sahneler, 127 Hours filmindeki James Franco’nun kayalar arasındaki yaşam mücadelesini andırıyor. Neredeyse her sahnede eksik olmayan çöl ve güneş sahnelerinin fazlalığı yüzünden bir süre sonra filmde oyuncuların geri planda kaldığına şahit oluyoruz. Aslına bakarsak Ben, film boyunca sadece Madec’le savaşmıyor, güneşle, çölle, içindeki aşk ve aile sorunları ile savaşıyor.


 Michael Douglas’ın oynadığı karakterin tüm özelliklerini ustalıkla izleyiciye rahatça aktarabildiğinden dolayı, Madec’in bir sonraki hamlelerini tahmin etmek oldukça zorlaşıyor. Madec’in zenginlik, psikopatlık ve para aşkını anlamamız yani onu tanımamız çok sürmese de, Jeremy Irvine’nin oyunculuğu için aynısını söylemek çok da mümkün değil. Michael Douglas’ın yanında maalesef sönük kalan Jeremy Irvine’nin canlandırdığı ve genellikle sessiz, suskun bir şekilde tanımaya çalıştığımız Ben karakterini , ancak filmin sonlarında ve kendi yoğun çabamızla tanıyabiliyoruz. Bunun bir sebebi karakterler hakkında, geçmişleriyle ilgili fazla bilgi verilmemesi. 


 

Beyond the Reach, bir gencin özgüveninin artışını, hayat mücadelesini, sorunlarına çözüm buluşunu ve  kendi zaferini kazanmasını anlatırken karakterlerin tam olarak kafamızda oturamaması yüzünden final bölümünde bocalıyor. Aslında filmin sonu, çok da düşünmeden net bir şekilde anlaşılabiliyor fakat yine de yönetmen son sahneyi seyircinin altından bir şey çıkarabileceği ve hayal gücünü zorlayabileceği şekilde tasarlamış. Madec’le olan bu çöl savaşının, Ben’in ailesinin yaşam mücadelesine olan benzerliği, Madec’in Ben’in hayatını kazanması için bir metafor olabileceği şüphesini de ortaya atıyor. Kendinize bol güneşli ve çöl sıcaklı, yer yer gerilim dozu yüksek, iki kişinin kedi fare oyununu sergilediği orta halli bir film arıyorsanız Beyond the Reach size gayet uygun.


Twitter.com/cansuoztrk4

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter