Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Benzersiz

Benzersiz
Üye: Gizem Şimşek

Çekimleri Konya’da gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ilk eczacılık filmi olan Benzersiz’in yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını kendisi de Eczacılık Fakültesi mezunu olan İlker Sarı üstlenmiş. Filmin görüntü yönetmenliğinde, gösterimdeki yerli filmlerden konusu ve çekimleriyle ayrılan 2015 yapımı Senarist filminin yönetmenliğini yapan Hulusi Orkun Eser bulunuyor. Filmin başrollerinde ise Cemal Hünal, Ruhi Sarı, Ekin Türkmen, Nilüfer Aydan, Selahattin Taşdöğen, Murat Parasayar, Yakup Yavru, Haldun Boysan yer alıyor. 


Türkiye’de ilk kez bir sinema filmi için özel olarak “benzersiz görev” adında bir mobil oyun tasarlanan ve “benzersizrap” adında bir şarkı yarışması düzenlenen Benzersiz filminin konusunu, bir adamın ölümden dönmesi sonrasındaki değişimi ve intikam öyküsü oluşturuyor. Kendi halinde biri olan eczacı, eczanesinin nöbetçi olduğu gece uyuşturucu bağımlısı kişiler tarafından başından vurulur. Bu kazadan sonra ağır bir ameliyat geçirir ve dünyaya gözünü farklı biri olarak açar. Bu süreç sonrası gerçek benliğini sorgulamaya ve hakikatin peşinde kendini aramaya başlar. Ancak bu süreç hem onun için hem de çevresindekiler için oldukça zorlu geçecektir.


İçimizdeki herhangi birinin temsili olduğunu vurgulamak için ismi özellikle kullanılmayan eczacı karakterinin başından yaralanarak ölümden dönmesi sonrası kaybettiği şey görsel hafızası yani imgeler oluyor. Bir annesi ve bir kızı olduğunu ve eczacılık yaptığını anımsamasına rağmen görsel imge kaybı yaşamasıyla, sözcükler ile nesneler arası bağlantısını kaybediyor. Doktoru görsel hafızasını güçlendirmek için bilgisayar ve televizyon izlemesini öneriyor, böylelikle eczacı görsel hafızasını tazelemeye başlarken, olayları da yavaş yavaş anımsamaya başlıyor. 


Karakterlerinden yazı stiline değin Tarantino ve Rodriguez kokan Benzersiz filmi, yine Tarantino filmlerine benzer biçimde lineer düzlemden kopuk, vurulma öncesi ve sonrasının paralel ilerlediği düzensiz bir anlatı yapısına sahip. Vurulma öncesi ve sonrasının düzensiz paralellikte ilerlemesi, izleyicilerin de eczacı ile birlikte olayları çözmesine zemin hazırlıyor. Filmdeki komedi unsuru, akılda kalıcı ve kaliteli diyaloglar üzerinden verilmiş. Eczacının uysal, sakin ile gözükara, cesur karakterleri arasındaki değişimler mimik ve hareketlerle başarıyla sağlanmış. Bu mimik ve hareketler bazı sahnelerde komedi unsurunu da oldukça başarılı biçimde destekliyor. Filmin gerilim unsurunu ise eczacının uyuşturucu bağımlılarının peşine düşmesini içeren sahneler oluşturuyor.


Benzersiz’deki birçok sahne ve karakter, başka filmlerden kafamızda oluşmuş olan imgeleri yani “benzeri”ni destekleyerek ilerliyor; filmde de zaten bunu “Yıl olmuş 2015. İnsanlık zaten söyleyebileceği her konuda söyleyebileceği en güzel şeyleri söylemiş, kimse bize bir şey bırakmamış. Orijinal bir şey bulsan bile diyecekler ki ’mutlaka bir yerden çalıntı” repliğiyle destekliyor. Eczanedeki uyuşturucu bağımlısı karakterler Barda (2007)’yı; eczacıya hikaye anlattırma Pulp Fiction (1994)’ı; eczacının değişim sonrası seçtiği kıyafetler Matrix (1999)’i; yolda görüp seçtiği araba Knight Rider’ı (1982-1986); uyuşturucu bağımlılarından intikam alırkenki monologları Reservoir Dogs (1992)’u; kılıç sahnesi Kill Bill (2003)’i, gece klübü sahneleri Desperado (1995)’yu; korumayla dövüş sahnesi Fight Club (1999)’ı ve daha birçok filmin sahnelerini ve karakterlerini her yeni sahne ile hafızalarımızda tazeliyor. Bu imge tazeleme aynı zamanda eczacı karakterinin görsel hafızasını filmlerden ve televizyondan oluşturma durumunu da fazlasıyla gerçekçi hale getiriyor.


Filmdeki oyunculuklar başarılı. Yönetmen İlker Sarı da iki sahnede kendini gösteriyor. Cemal Hünal film boyunca sazı eline alıyor, Ruhi Sarı silahlı bir uyuşturucu bağımlısı, Nilüfer Aydan son derece mesafeli bir anne, Selahattin Taşdöğen babacan bir doktor, Ekin Türkmen eczacıdan hoşlanan bir ilaç mümessili, Yakup Yavru ise gülümseten bir müşteri rolüyle karşımıza çıkıyor.


Benzersiz’in tek kusuru fazlaca şarkı kullanılmış olması. Şarkıların sık kullanımı izleyiciyi kimi zaman filmden uzaklaştırsa da, sonraki sahnelerin aksiyonu ya da komedisi izleyiciyi tekrar kendine bağlamaya yetiyor. Film için Hüseyin Eter Baş tarafından bestelenen şarkı filmi adeta özetliyor.

 

Sonuç olarak; gösterimdeki yerli yapımlardan oldukça farklı; aksiyondan gerilime, komediden gizeme değin birçok unsuru içerisinde başarıyla barındıran Benzersiz, yüksek bütçeli yapımlardan olmamakla birlikte kalabalığın içindeki farklı sesi nedeniyle izlenmeyi hak ediyor.

 

twitter.com/gizsimsek 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter