Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Bay Alkolü Takdimimdir; Denzel Washington!

Bay Alkolü Takdimimdir; Denzel Washington!
(7.8/10)
Yazar: Murat Tolga Şen
Haftanın filmi hiç şüphesiz Flight/Uçuş… Robert Zemeckis gibi bir ustanın yönetmen koltuğunda oturduğu film, Denzel Washington’un mutlaka Oscar adaylığına yürüyeceği bir performansla yükseliyor.

 

Kaptan Whip Whitaker çok yetenekli bir pilot, adı da pelerinli süper kahramanlara yakışacak türden ama o uçmak için bir yolcu uçağı kullanıyor. Yanlışlarla çevrili iyi bir adam ancak bazı konularda tam bir sorumsuzluk örneği… Evliliğini yürütememiş, oğluyla hiç arası yok, hostes arkadaşlarıyla yatıyor, içiyor ve güne portakal suyu yerine 100 Dolarlık banknottan çekilmiş kokain ile başlıyor!

 

Ve bir gün… Kötü bir havada gerçekleşen uçuşta bir şeyler yolunda gitmiyor. Uçağın kumanda sistemleri iflas ediyor ancak Kaptan Whitaker bir şekilde uçağı indirmeyi başarıyor. 102 kişilik uçuşta sadece 6 kayıp… Aslında 4 çünkü Amerikan Havacılık dairesi mürettabattan ölenleri pek kayıp saymıyor, onların derdi havayolu şirketini iflasa götürebilecek davaları açan yolcu yakınları…

 

Böyle durumlarda hep bir günah keçisi aranır. Toksikoloji raporunda daha uçuş başlamadan önce havalanmış olan Kaptan Whitaker’ın durumu anlaşılıyor ancak iyi yerlerdeki dostları ve aslında pek anlaşamadığı bir avukat olan Hugh Lang (Don Cheadle) çevresinde bir koruma kalkanı örerek bu işten ‘yırtmasını’ sağlamaya çalışıyorlar. Kaptanın bu süre içinde yapması gereken tek şey; ayık kalmak! Bir alkolik için bu mümkün mü?

 

Robert Zemeckis, adı Spielberg ya da Lucas kadar öne çıkmasa da 80’ler eğlence sinemasının en önemli temsilcilerinden biri… Ünlü “Geleceğe Dönüş” filmini bize hediye eden isim. 2000’lerin başından itibaren daha ciddi bir sinema anlayışıyla filmler çekiyor ve Tom Hanks’li “Cast Away” ile ne yaman bir hikayeci olduğunu ispatladı. Amerikalılığından vazgeçmiyor sadece, bazen de bunu fazla gözümüze sokuyor. Başka da bir kusuru yok ancak bu onun kendi toplumuyla ilgili güçlü sözler söylemesini de sağlıyor.

 

Flight/Uçuş’un odağında Denzel Washington’un canlandırdığı alkolik kaptan var. Hikaye onun hayatını mercek altına alırken, güçlü yan karakter etkileşimleriyle ruh halinin gelgitleri hakkında fikir veriyor. Bazen bir fotoğrafa bakıp W. Whitaker’ın hayatını izleyebiliyoruz. Yanlışlarla çevrili iyi bir insanın kocaman bir doğruyla bile rahat yaşayamayacağı bir vicdan hikayesinde bir tür modern arınmaya / vaftiz edilmeye şahit oluyoruz. Filmin Amerikan ahlakçısı hikayesi, yargılamaktansa anlamayı tercih ettiği için verilen mesajları da hepimiz kabul ediyoruz. 

 

Sinemalara her zaman böyle iyi filmler gelmiyor. Flight/Uçuş mutlaka görülmeli… 

 

Murat Tolga Şen


Twitter.com/murattolga

 

Diğer Yazıları için tıklayınız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter