Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Başarılı Bir Wuxia Örneği

Başarılı Bir Wuxia Örneği
Üye: Ömür Gedik Viizyonda Hong Kong sinemasının en gözde yönetmenlerinden biri olan Tsui Hark’ın kamera arkasına geçtiği, tüm dünyada beğeniyle karşılanmış bir film var. Dedektif Dee; Gizemli Alev, Uzak Doğu dövüş sanatlarının sergilendiği renkli sahnelere sahip başarılı bir Wuxia örneği.

 

Hong Kong’dan gelen Dedektif Dee: Gizemli Alev, Wuxia, yani, dövüş sanatlarının sergilendiği Uzak Doğu filmlerinin başarılı bir örneği. Film, 2011 yılında Hong Kong Film Festivali’nde en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu, en iyi sanat yönetimi, en iyi kostüm ve makyaj tasarımı, en iyi ses tasarımı ve en iyi görsel efekt dalında ödüllerin de sahibi oldu.

 

Karşımızdaki tipik bir suç ve gizem öyküsü. M.S. 90 yılında Luoyang’ta dev bir Budist anıtı inşa edilmekte. Yapımın bittiği gün, Çin’in ilk kadın imparatoru Wu Zetian tahta oturacak. Ancak bazı olaylar Wu’nun tahta çıkmasını tehdit ediyor. Wu’nun şerefine yapılan dev Buda heykelinin yapımı sırasında bazı gizemli ölümler meydana geliyor. İmparatoriçeye yakın adamlar ortada hiçbir sebep yokken birden alev alıyor ve kül olup gidiyorlar.

 

Wu, medyuma (ki bu bir geyik) danışınca, sorunun tek çözümünün yıllar önce kendisinin sarayda yükselişine karşı çıkan ve bu yüzden de uzaklaştırdığı Dedektif Dee’de olduğunu anlıyor. Geri gelen Dedektif Dee, olayların ardındaki sırrı çözmek için çalışmalara başlıyor.  Dedektif Dee; Gizemli Alev, her şeyden önce görkemli bir seyir. Çarpıcı renklerle göz alan devasa ve ince ince süslenmiş setlerdeki görselliğin etkilemeyeceği bir sinemasever düşünülemez.

 

Dee’yi canlandıran Uzakdoğu yıldızı Andy Lau aynı zamanda ünlü bir pop şarkıcısı. Lau, Çin İmparatoriçesi karşısında ayakta dimdik duran adam portresinde gayet başarılı. Yönetmenlik dışında yapımcı kimliğiyle de tanınan Tsui Hark, 1980’lerde Hong Kong sinemasının yükselişinde önemli rol oynamış bir isimdi. Bu son filmiyle eski günlerdeki başarısına ulaştığını söylemek mümkün.

 

Estetize edilmiş koreografisiyle, Çin dövüş sanatı wuxia ve görkemli set dekorlarıyla izleyenleri kendine hayran bırakan ‘Dedektif Dee; Gizemli Alev’, Venedik Film Festivali’nin yarışma bölümünde Altın Aslan adayı olarak gösterilmiş, ülkesinde de 13 dalda aday olduğu Hong Kong Film Ödülleri’nin altısını kazanmıştı. Filmin dramatik yapısındaki teklemeler dışındaki önemli sorunu göze fazlasıyla batan bilgisayar efektleri. Kostüm ve estetize dövüş sahneleri konusunda başarılı olan Dedektif Dee; Gizemli Alev, efektler konusunda sınıfta kalıyor. Dijital oynamalar kendilerini fazlasıyla belli etmekte.

 

Tsui Hark’ın filmde savaşçılar, büyücüler, prensesler, doğaüstü olaylar ve dedektif hikyelerinden yarattığı masalsı dünyayı, şimdiye kadar hem ülkesinde hem de yurtdışında, aralarında İtalya ve ABD izleyicilerinin de olduğu 10 farklı ülkede, çok sayıda sinemasever izledi ve şu ana kadar toplam dünya hasılatı 50 milyon doları aştı.

 

Dedektif Dee; Gizemli Alev, bizde çok fazla kopyayla gösterime girmese de ilgiye değer yapımlardan biri. Uzak Doğu’nun Hollywood aksiyonlarına öykünen gişe sinemasının ne kadar yükseldiğini anlamak ve keyifli bir iki saat geçirmek adına izlenmeli.

 

 

Ömür Gedik

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter