Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

AZEM 3: CİN TOHUMU-Kötülük Kötülüğü Doğurur!

:: Videolar AZEM 3: CİN TOHUMU-Kötülük Kötülüğü Doğurur!
(6.5/10)
Üye: Gizem Şimşek
Anadolu inançlarından beslenen cin ve büyü olgularının, modern kent ya da kent yaşamı olmaksızın yalnızca kırsal yaşam üzerinden verilmiş olması filmin inandırıcılığını destekleyen etkenlerden biri.

Azem 3: Cin Tohumu, 2014 yılından bu yana her yıl bir yenisi ile izleyicilerle buluşan Azem serisinin üçüncüsü. Serinin ilk filmi Azem: Cin Karası'ndan itibaren Anadolu'da yaşanmış gerçek olayları, yaşandıkları evde çekerek beyazperdeye taşıyan yapım şirketi Retropro, her filmde farklı bir yönetmenle çalışma tercihini devam ettiriyor. Azem 3 filminin yönetmen koltuğunda bu kez, Azem 2: Cin Garezi filminin görüntü yönetmenliğini yapan Hürcan Emre Yılmazer bulunuyor. Film çok bilindik bir senaryo ile çekilmesine rağmen oyunculukların başarılı oluşu filmi izlettiriyor. Revşan Genç, Yeşim Egemen, Veysi Alışkan başta olmak üzere oyuncu kadrosunun filmdeki performansları oldukça etkileyici ve gerçekçi. Serinin diğer filmlerinde olduğu gibi bu filmde de soundtrack Emrah Erdemir'e ait.


 

Film oldukça alışık olduğumuz; cinci hocaya büyü yaptırma ile başlıyor. Aldatıldığından şüphelenen Zehra danışmak üzere hocaya gider ve onun tavsiyesi üzerine büyü yaptırır. Bu büyü kocasını eve döndürmeyi ve kocasının ilişki yaşadığı kadına azap çektirmeyi amaçlamaktadır. Ancak olaylar çığrından çıkacak ve içinden çıkılamayacak bir hal alacaktır.

 

Büyü ve cin olgularının doğuracağı kötü sonuçlar üzerine gerilim ağırlıklı bir yapıyla ilerleyen Azem 3, vicdani sorgulama üzerine yoğunlaştığında dram, klişeler üzerinden ise korku türüne yöneliyor. Korku filmlerinde artık klişe olarak görülen ayna gibi birçok unsur, Azem 3'te de karşımıza çıkıyor. Bunların bol kullanımı nedeniyle seyirciyi yeterince korkutamıyor ya da şaşırtamıyor ancak yine de merak uyandırarak kendini izlettiriyor.


 

İki evli çift arasında geçen, az sayıdaki oyuncu kadrosuyla düz bir anlatım yolu tercih edilen film, kullanılan metaforlar ve detaylar ile sıradanlıktan kurtuluyor. Berzah alemine geçiş; kapı vurulması, duvara çekiçle çivi çakma, baltayla vurma gibi metaforlar üzerinden oldukça başarılı olarak verilmiş. Havas Aliminin istiare namazı sırasında berzah aleminde gezinerek olayları izlemesi ve duvara ayna çakma sahneleri filmin çarpıcı görselleri olarak öne çıkıyor. Diğer cin ve büyü içeren filmlerin aksine çarpılma; el-ayak çarpılması göstergeleri üzerinden verilmek yerine, delirme, delirtme, cinnet getirme ve kabus görme üzerinden işlenmiş. Anadolu inançlarından beslenen cin ve büyü olgularının, modern kent ya da kent yaşamı olmaksızın yalnızca kırsal yaşam üzerinden verilmiş olması filmin inandırıcılığını destekleyen etkenlerden biri. 

 

Azem 3'de baskın bir dini söylem dikkati çekmemekle birlikte, büyü yapımında faydalanılan kitaplar ve cinlerle ilgili bilgiler filmin başlangıcında seyircilere didaktik olmayan bir yapıyla dış ses tarafından veriliyor. Filmin sonu başından kendini belli ediyor olsa da, başarılı oyunculuklar ve yaratıcı metaforlar için izlenmeye değer.

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter