Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

ATM’de kedi fare oyunu

ATM’de kedi fare oyunu
Üye: Ömür Gedik Tek mekânda geçen gerilim filmlerine bir yenisi daha eklendi. ATM, bu kez gerilimi üç gencin para çekmek için girdikleri bankamatiğe taşıyor. Senaryo, Toprak Altında (Buried) adlı filmle kapalı mekân gerilimlerinde ne kadar başarılı olduğunu kanıtlayan Chris Sparling’e ait.Bir gerilim filminden kader kısmet mesajları çıkarılır mi? Çıkarılır tabii.

Çünkü gerçekten de başımıza gelen her şey, gelişigüzel olduğunu düşündüğümüz seçimlerimizin bir sonucu.  İstediğimiz kadar kaderimize, geleceğimize hükmedeceğimizi düşünelim ya da çabalayalım, kader bizi bir yerde yakalıyor. Zincirleme olaylar sonuncunda başımıza gelenleri kontrol etmemiz mümkün olmuyor.


Bu filmdeki gençleri kader, en güvenli olduğu düşünülen yerlerden birinde, kapısında kilidi, içinde güvenlik kamerası olan bir ATM odasında yakalıyor.
Gençlerin manyak bir katilin elinde oyuncak olduğu yerler genelde tenhadaki kulübeler, ormandaki evler, ıssız kasabalar olurdu.
ATM’nin en ters köşe hareketi, korkuyu ve gerilimi güvenli sanılan bir yere taşıması.

Geç saatte partiden çıkan üç arkadaş, içlerinden birinin pizza yeme ısrarı nedeniyle buz gibi havada para çekmek için bir ATM’de duruyor.
Bu rutin aktivite kısa sürede gençler için umutsuz bir yaşam mücadelesine dönüşecek. Üzerinde kapüşonu olan bir paltoyla karanlıkta beliren tuhaf bir adam gençlerin bir anda kabusu oluveriyor. Adamın işlediği cinayete tanık olan gençler dışarı çıkmaya korkuyorlar. Adamdan kurtulmak için en doğru zamanı kollamak zorundalar.

 

Filmin oldukça kısa tutulan giriş bölümünde üç genci o zorlu geceye bağlayan olaylar özetlenmiş. Üçünün kaderlerinin önce aynı arabanın sonra da aynı ATM’nin içinde nasıl kesiştiğini gördükten sonra tek mekânda geçen gerilime bağlanıyoruz. Üç finansçı, içeride ölüm kalım savaşı verirken en çok da pişmanlıklarıyla boğuşuyorlar. Şöyle yapsaydım burada olmazdım, tarzı serzenişlerle kıvranan gençler diğer yandan da katilin onlarla oynadığı kedi fare oyunuyla baş etmeye çalışıyor.

Hikâyenin psikolojik gerilimi gençlerin gelgitlerinde ortaya çıkarken fiziksel şiddetin perdeye yansıdığı sahnelerde gerginlik daha da artıyor. ATM’nin en keyif veren özelliklerinden biri de katilin kimliğini gizlemekteki ustalığı.
Merak içinde kalırken gerilmek tuhaf bir keyif veriyor. Yönetmen David Brooks’u ilk kez kamera arkasında görsek de, senaryo yazarı Chris Sparling tanıdık bir isim. Kendisi, kapalı mekânda geçen korku denince akla ilk gelenlerden olan ‘Toprak Altında’nın (Buried) yazarı.

 

ATM’ninki, Irak’ta bir tabutun içinde toprağa gömülmüş Amerikalı’nın kurtulma hikayesi olan Toprak Altında’nın yanında zayıf kalsa da, gerilimi ve son ana kadar izleyicide yarattığı soru işaretleriyle ilgiyi canlı tutmayı başarıyor. Yaz aylarında korku gerilim filmleri iyi gider diyenler için ATM hiç de fena bir seçenek değil.

 

Ömür Gedik

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter