Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Antep Kısa Film Festivali'nin ardından...

Antep Kısa Film Festivali'nin ardından...
Yazar: Fırat Sayıcı

Bu yıl, Big Bang ve Berisi tarafından 2. kez düzenlenen Antep Kısa Film Festivali’nde yönetmen Ceylan Özçelik, Armağan Lale ve oyuncu Ceren Moray ile birlikte yarışmaya katılan filmleri değerlendirdik. Henüz 2.si düzenlenmesine rağmen oldukça etkili ve gündemi takip eden filmlerin seçki olarak önümüze getirilmesi bizleri bir hayli şaşırttı. Tabii bunda organizasyonun başında yer alan ve yıllar önce İnönü Kısa Film Festivali’nde tanıştığımız Serkan Aksak ve eşi Seda Aksak’ın etkisi büyüktü. İkisi de aslen mühendisler, ancak sinemaya olan sevdaları onları bu güzel festivali yapmaya yönlendirmeye yetmiş. 3 günde hem kısa filme, hem Gaziantep’in güzelliklerine hem de birbirinden leziz yemeklerine doyduk diyebilirim. Buradan başta Serkan ve Seda olmak üzere bu festivalde emeği geçen herkese bir teşekkür etmek isterim. 


Gelelim filmlere… Bu yıl 67' si belgesel 239 kısa film başvurusu alan festival jüri üyelerinin önüne 26 projeyi getirdi ve 15 tanesini de özel gösterim seçkisine dahil etti. Kurmaca, belgesel ve animasyon türlerinin olduğu yarışma seçkisinde gerçekten de iyi filmler vardı. Ancak jüri toplantısında verdiğimiz ödüllerin ağırlıklı olarak oybirliğiyle verildiğini söylemeliyim. 


- En İyi Kurmaca Film Ödülü Larva - Volkan Güney Eker

- En İyi Belgesel Ödülü Seval - Ahmet Keçili,

- Kurmaca Jüri Özel Ödülü Paydos - Öykü Orhan,

- Belgesel Jüri Özel Ödülü Filistin Mahallesi - Yasin Serindere / Özgür Cihan Uçar


Benim festival boyunca en çok ilgimi çeken ve heyecan duyduğum konu ise seyircinin ilgisi oldu. Çünkü zaman zaman bu tarz Anadolu kentlerindeki sanatsal etkinliklere ilgi göstermeyen halkla karşılaşınca üzülüyoruz. O şehrin yöneticileri ve sanat kurumları, sinema gibi birleştirici bir sanat dalına bile ilgi göstermeyen şehir halkının sosyokültürel düzeyini arttırmanın yollarını arıyor çoğu kez… Ancak Antep’te filmleri pür dikkat izleyen, söyleşileri dikkatle takip eden, güzel ve yerinde sorular soran izleyiciyle karşılaşınca gerçekten çok mutlu oldum. Üstelik 15 yaşında da seyirci vardı, 80 yaşında da…


Film festivallerinin sadece film göstermek, konuk ağırlamak..vb. görevleri olmadığını artık herkes biliyor. Festivaller yapıldıkları şehirleri ve bölgeleri kültürel anlamda kalkındırıyor, tanıtım desteği veriyor. Sektörel isimlerle seyircinin buluşmasına yardımcı olduğu gibi o bölgede okuyan sinema-tv öğrencilerinin de ufkunu açıyor. Bu sebeple de Big Bang ve Berisi ekibinin kendi çabalarıyla yaptığı festivalin (Kültür İçin Alan tarafından da değerli bir katkı sağlanıyor kendilerine) ilerleyen yıllarda Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmesini ümit ediyorum. Bu sayede bu tarz şehirlerde sinema kültürünün ilerlemesine katkı sağlanacağını düşünüyorum. 


Önümüzdeki yıllarda Antep Kısa Film Festivali’nin adını daha sık duyacağınızın da garantisini vererek bitiriyorum, yaşasın kısa film, yaşasın sinema!

 

twitter.com/firatsayici

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter