Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Anne-baba ve adaylarına

Anne-baba ve adaylarına
Üye: Ömür Gedik Hamile kadınların yüzde 95’inin el kitabı olan, USA Today’in son 25 yılın en etkili 25 kitabı arasında gösterdiği, hamilelik dönemindeki duygusal ve fiziksel değişimleri farklı çiftlerin hikâyeleri üzerinden anlatan ‘What to Expect When You’re Expecting’ (Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler) şimdi de beyazperdede. ‘Dikkat Bebek Var’, Türkçe adıyla vizyona giren filmin başrollerinde Cameron Diaz, Jennifer Lopez gibi ünlü oyuncular var.

 

Hamilelik... Kimileri için kabus. Kimileri içinse hayatlarının en güzel, en farklı, en heyecanlı zamanı. Kendi tecrübemi aktaracak olursam, hamilelik konusunda ilk cümleye yakın hissettiğimi itiraf etmem gerek. Mide bulantısı ve düşük tehlikesiyle geçen ilk üç ayın ardından, fiziksel değişimden hoşlanmayan bir kadının hamileliğine örnekti benimkisi. Hamilelik fikrinden bu kadar uzakken konu üzerine kitap da okumadım tabii. Ama okusaydım bu filmin uyarlandığı What to Expect When You’re Expecting en iyi seçeneklerden biri olurdu kuşkusuz.

 

Heidi Murkoff ile Sharon Mazel’ın yazdığı ‘What to Expect When You Are Expecting’ ilk kez 1984 yılında yayımlanmış ve hamilelerin el kitabı olmuştu. Şu sıralar yenilenmiş dördüncü baskısı piyasalarda olan kitap, The New York Times’ın çok satanlar listesinin müdavimlerindendi. Dahası USA Today tarafından son 25 yılın en etkili 25 kitabı arasında gösterildi. Hamile kadınların yüzde 95’e yakınının bu kitabı okumuş olmasına şaşmamak lazım aslında. Geri kalan yüzde beş arasında olsam da kitabın sinema uyarlamasından keyif aldığımı söylemem gerek. Filmi izlerken yapmadıklarımı, atladıklarımı, kaçırdığım keyifli hamilelik anlarımı görmekle kalmadım, o dokuz ay boyunca aslında yaşamış olup da farkına varmadıklarımı da hissetme imkanı buldum.

 

‘Dikkat Bebek Var’ adıyla vizyona gelen film, sadece anne adaylarının hamileliği üzerinden ilerlemiyor. Tabii ki babalar ve hatta konu komşu, dost, arkadaş, akraba da işin içine girerek çorbaya tuz katıyorlar. Hamilelik kuşkusuz kadın kadar erkek tarafı için de zor. Hatta bazı anlarda daha fazla sabır gerektirdiği için erkek adına daha da zor. Filmin pek çok sahnesi bunun örneği gibi.

 

Dikkat Bebek Var’ın bebek bekleyen asıl çifti ünlü sınıfından. Celebrity Dance Factor adlı dans yarışmasında birlikte olup, anne baba olmaya hazırlanan Jules ve Evan’ın en büyük sorunu ego çatışması. Yeni doğacak aile ferdi konusunda alınacak kararlarda ikisi de söz sahibi olmak istiyor ve arada egolar çatışıyor. Çocuk yapmanın ne kadar önemli olduğu üzerine yazan Wendy, yazdıklarının aksine hamilelik döneminde büyük sıkıntılar yaşamaya başlıyor. Kocası Gary’nin babasının genç eşi Skyler da Wendy ile aynı zamanda hamile üstelik. Hem de ikizlere. Ve Wendy’ninkinin aksine onun hamileliği olabildiğince rahat ve keyifli geçiyor. Wendy, hamilelik döneminin tüm olumsuzluklarını üzerinde taşıyan bir karakter. Zor bir hamilelik geçiriyor. Annelik ve bebek bekleme üzerine yazdığı her şeyi sorgulamasına şaşmamak lazım. 

 

Fotoğrafçı Holly ve kocası Alex’in çocukları olamadığından, evlat edinme kararı alıyorlar. Ama bu karar bazı sıkıntıları tam aşamadan alınınca çeşitli sorunlara yol açıyor. Bir başka çift ise eski lise aşıkları Rosie ve Marco. Bir gecelik bir ilişki sonrasında hamile kalan Rosie bebeği düşürünce ikili birbirlerinden duygusal anlamda uzaklaşıyor, ama bir süreliğine. İşte bu beş çift ve onların etrafındaki bir sürü karakter üzerinde ilerliyor, Dikkat Bebek Var.

 

Baba olmak üzerine saçmalayan yeni babaların parkta toplanıp, dedikodu yaptıkları gereksiz komedi denemeleri can sıkıyor. Filmin çoklu karakterlerin derinine indiği de söylenemez. Pek çok sahnede sit com havasından kurtulunamamış. Ama senaryo diğer yanda gereğini yerine getirerek komik anları, duygusal olanlarla harmanlıyor. Ve finali sürprizsiz ama olabildiğince duygu yüklü bir şekilde yapıyor. 

 

Dikkat Bebek Var’ın, türe yeni bir şey getirmese de hamilelik durumunu kapsamlı bir şekilde perdeye aktardığı söylenebilir. Anne babaları eski günlere götüreceğine, anne baba adaylarına ise onları nelerin beklediğinin ipuçlarını vereceğine şüphe yok.

 

 

Ömür Gedik

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter