Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Animasyon değil senaryo başarısı

Animasyon değil senaryo başarısı
(7.2/10)
Üye: Serdar Akbıyık
Madagaskar 3 belirli bir başarı çizgisini yakalamış animasyonlardan. New York’taki hayvanat bahçesinden kaçan bir gurup hayvanın maceralarını anlatıyor. İlk filmi seyrettiğimde özgürlük vurgusu ve macera heyecanı beni etkilemişti. Yaşadıkları hayvanat bahçesinden başka bir hayat bilmeyen ve izleyicilerin büyük hayranlık duyduğu aslan, zürafa, hipopotam, Zebra ve başka birkaç hayvan bilinmezliğe macera tutkusu ile atılırlar. Birinci ve ikinci filmde Madagaskar, Afrika maceraları vardır. Üçüncü filmde ise Avrupa’ya yolları düşer.

Eve dönmek isterler. Çünkü yaşam dışarıda hiç de kolay değildir. Bir şekilde Avrupa’dan ABD’ye geçmek en büyük amaçlarıdır. Fakat Fransa’da polisler peşlerine düşer. Özellikle bayan komiser DuBois hayvanlara karşı çok acımasızdır. Polis olmadan önce Hayvan dedektifi olan DuBois Aslan Alex’i yakalayıp kafasını salonunun duvarına asmayı takıntı haline getirir. Bizim arkadaşlar DuBois’ten kaçarken dağılmakta olan bir sirke rastlar ve ona sığınırlar. Sirkte yaşayan hayvanlar eski tarz gösterileri ve kötü anıları yüzünden iflas etmek üzeredir. Sonunda bu sirki kullanıp ABD’ye gitmek isteyen kafadarlar sirki satın alırlar. Aslan Alex’in önderliğinde yeni bir yaşama sevinci bulan sirk başarılı gösteriler yapar ve ABD’ye davet edilir. Ama DuBois hayvanların peşini bırakmayacaktır. Onları ABD’ye kadar takip eder. 

 

Filmin finalini ise sinemada seyrediniz. Muhteşem bir eğlence sizi bekliyor. Animasyonun en başarılı tarafı Avrupa milletlerinin kendine has özelliklerini hikayede başarıyla kullanması ve karakterleri bunlara göre derinleştirmesi. Mesela DuBois’in hastanede yatan polis arkadaşlarını ayağa kaldırmak için Fransız milliyetçiliğini kullanması benim şimdiye kadar gördüğüm en eğlenceli ve etkileyici taşlamalardandı. DuBois milliyetçilik kokan bir şarkı söylerken elleri bacakları alçılı olan polisler yavaş yavaş ayaklanmaya başlarlar ve şarkının sonunda hepsi göreve hazırdır. Avrupa’nın bu anlamda en milliyetçi halklarından biri olan Fransızlara iyi bir gönderme. Tabii bu animasyonun bir Hollywood ürünü olduğunu düşünürsek kendilerine aynada bakmayı beceremeyen bir ülke sinemasının Fransızlara anlamsız sataşması olarak da görebiliriz bunu. Bir animasyonu böyle değerlendirmek istemem. Fakat bu tür üretimlerin çocuklar için yapıldığını ve içten içe duygusal dünyalarında bir etkisi olacağını da unutmamak gerekir. Eğer negatif duyguları kimliklere bağlarsak bunlar çocukların bilinç altında yer eder. Mesela biz sürekli animasyonlarımızda veya komedilerimizde herhangi bir ülkeyi negatif duygularla özdeşleştirsek ne olur?

 

Ama sinema böyle birşey. Silah mı, sanat mı, eğlence mi belli değil. Onun için zaten büyüleyici. Bütün şüphelerime rağmen Madagaskar 3 serinin en eğlenceli filmi. Tabii yine dublaj derdi var. Hayvanların şiveli konuşması da film içinde bir espri öğesi. Eğer dublaj olmasaydı bunu nasıl algılardık bilemiyorum. Kısacası hem küçüklere hem büyüklere seslenen ve çok başarılı bir senaryoya sahip olan Madagaskar 3’ü kaçırmayın...


Serdar Akbıyık

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter