Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Anaokulu Öğretmeni

Anaokulu Öğretmeni
(5.5/10)
Yazar: Uğur Hakan Hacıoğlu

2014 yılında İsrailli sinemacı Nadav Lapid’e ait Haganenet filminin ABD’deki yeniden çevrimi olarak bu hafta itibarıyla ülkemizde gösterime giren NETFLIX yapımı Anaokulu Öğretmeni yönetmenlik koltuğunda ikinci kez uzun metraj filmin yönetmeliğinde bulunan Sara Colangelo’yu ağırlıyor.

 

20 yıllık anaokulu öğretmeni olan Lisa hayatının giderek rutinleşmesi sebebiyle büyük bir buhran içerisindedir. Ailesi içerisindeki iletişim eksikliğini de hesaba katarsak giderek yalnızlaşmaya da başlayan karakterimiz çözümü hayatını sanata, entelektüel bir yaşama ve şiire adayarak geçirmenin hayallerini kurmaktadır. Yalnızlığını ve rutinliğini kırabilmek adına da şiir atölyesine katılır. Katıldığı şiir atölyesinde, toplantılarda okuduğu şiirleriyle gün geçtikçe yetenek eksikliğini hisseden ve daha da içine kapanıp hayatın hızına karşı duraklamalar yaşamaya başlayan Lisa bu sırada bir cevherle karşılaşır. Anaokulundaki öğrencilerinden Jimmy bir gün doğaçlama şiir okumaya başlar. Yaşadığı ani şoku atlatan Lisa öğrencisinin şiirini not alır. Kendiyle ettiği münakaşaların sonucunda dürüstlük ve masumiyeti bir kenara bırakıp şiiri kendisi yazmışçasına hareket ederek atölyede okur. Üstelik şiire yapılan yorumlar da onu memnun etmiştir. Yaşanılan bu olayın ardından küçük Jimmy artık Lisa’nın gözünde geleceğin Mozart’ıdır. Hareketleri ve davranışlarıyla tamamen Jimmy’e odaklanan Lisa onu anlamaya, çözmeye ve şiirlerini yakalamaya çalışmaktadır. Annesi ve babası ayrı olan ve şehrin kalabalığı içerisinde yalnızlık çeken Jimmy aniden aklına gelen doğaçlama dizeleri sıralamaya başlayarak kendini sürekli rahatlatmaktadır. Bu rahatlamaların şiir olduğunu ise Lisa sayesinde fark etmiştir. Aslında her ikisi de birbirlerinin yalnızlıklarına şiirin gücü ile ortak olmuşlardır. Jimmy onu anlayacak birini, Lisa ise kendini hayallerindeki gibi insanlara aktarabileceği bir fırsat yakalamıştır. Oyuncakların, renkli kalemlerin, kaydırakların ve uyku saatlerinin arasında sürekli olarak Lisa çocuğun üstünde bir baskı kurmaya başlamıştır. Jimmy’nin yeni şiirler oluşturabilmesi için de sürekli deneyler uygulamaya başlaması da cabasıdır. Bunun temelinde giderek teknolojik çağın içerine hapsolan çocukların arasında böyle bir yeteneği keşfetmesinin yattığını söylemek mümkün. Bu baskıyı giderek Jimmy’nin babası, bakıcısı üzerinde de oluşmaya başlayınca olaylar giderek karmaşık bir hal almaya başlamıştır. Paniğe kapılan Lisa ani bir refleks olarak gerçekleştirdiği fevri bir hareketin sonucunda Jimmy’nin başkaldırışı ile karşılaşacaktır. Üstelik bu isyanın sonucunda Jimmy şiirlerini dinleyecek tek insanı da kaybedecektir.

 

Her ne kadar bir dram filmi olsa da yönetmenin bir röportajda aktardığı gibi filmi psikolojik gerilim türünde de değerlendirmek mümkün. Lisa’nın herkesi şaşırtmaktan geri kalmadığı inişleri ve çıkışları olan bir yapıt. 2018 Sundance Film Festivali’nde Yönetmenlik Ödülü’ne layık görülen Anaokulu Öğretmeni filminin türü sevenlerin beklentilerini karşılayacağını düşünüyorum. 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter