Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

ALİ BABA ve YEDİ CÜCELER - Türler Arası Komedi

:: Videolar ALİ BABA ve YEDİ CÜCELER - Türler Arası Komedi
(6.5/10)
Yazar: Furkan Erkan
Ali Babalar ve Yedi Cüceler, beklentileri karşılayan bir komedi. Yine güldüren, eğlendiren ve bolca göndermesi olan bir film.

Cem Yılmaz'ın yazıp yönettiği 4. film olan ''Ali Baba ve 7 Cüceler'' bahçe cüceleri satarak yolunu bulmaya çalışan iki küçük esnafın Sofya'daki (Bulgaristan) maceralarını konu alıyor. Yılmaz'ın absürt komedilerinden aşina olduğumuz üzere, bu filmde de türler arası gezinen bir mizah anlayışı ve hem politik hem de sosyolojik açıdan hoş dokundurmalar mevcut.


 

Av Mevsimi ve Şahane Misafir'i dışarıda tutarsak Cem Yılmaz'ın filmografisini iki gruba ayırabiliriz: Birinci grupta, sinema sanatının inceliklerine önem veren, naif hikayelerden oluşan filmler yer alırken (Her Şey Güzel Olacak, Hokkabaz, Pek Yakında) ikinci grupta gişeyi memnun eden ve ağırlığı komediye veren parodi alt türüne yakın filmler göze çarpıyor. ( G.O.R.A. , A.R.O.G, Yahşi Batı ) Ali Baba ve 7 Cüceler'i ikinci gruba dahil etmek mümkün zira bu film de parodiden beslenerek yelpazesini Hollywood'un 90'lar dönemi ile günümüz döneminin popüler ana akım türleri arasında gezinerek epey genişletiyor. Ufak ufak ''Grand Budapest Hotel'' , ''Av Mevsimi'' gibi filmlere selam çakan Ali Baba ve 7 Cüceler, ana mizah damarını bilim kurgu, aksiyon ve korku-komedi türleriyle besleyerek ortaya eğlenceli sahneler çıkartıyor. Bunun yanında Şenay Cüccaciye'nin gramerden yoksun bozuk ingilizcesi ve sonradan görmelikleri, Can Yılmaz'ın fatalist ve Yosi Mizrahi'nin ''Beyaz Türk'' tiplemelerindeki aşırılıkların da kültürel ve sosyolojik açıdan şimdiki Türkiye'yi yansıtması kaçınılmaz oluyor. ''Yiyorlar ama çalışıyorlar'' gibi nokta atışı bazı ince espriler de cabası.


Filmin, zaman zaman komedi sahnelerinden ibaret bir potpori şovuna döndüğünü yadsıyamasak da bu durumun senaryo nezdinde hikayenin bütünlüğüne çok fazla zarar verdiğini düşünmüyorum. Fakat karakter yaratımlarındaki özensizlik film için mühim sorunlar teşkil ediyor. Filmi desteklemesi gereken yan karakterler son derece pasif kalıyor. Çetin Altay'ın İlber karakterinin sonradan zombiye dönüşmesi ya da Zafer Algöz'ün eski bir Sovyet Askeri'ni canlandırdığı Kenan Memedov karakteri hikayeye pek katkıda bulunamıyor açıkçası. Hal böyle olunca da bütün yük Cem Yılmaz'ın hayat verdiği Şenay Cüccaciye ve Boris Mançov karakterlerinin omuzlarına biniyor. Oyunculukların da genel olarak ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

   

Nihayetinde, Ali Baba ve Yedi Cüceler, beklentileri karşılayan bir komedi. Yine güldüren, eğlendiren ve bolca göndermesi olan bir film. Sinemasal açıdan bazı sıkıntıları olsa da seyirci bir Cem Yılmaz filminden ne bekliyorsa onu bulacaktır.


*İzzet Altınmeşe ve bilhassa sorgu sahnesinde Barış Manço'ya yapılan saygı duruşları çok zekice ve komik.

*Irina Ivkina, filmin en zayıf halkası

 

Twitter.com/FilmNotlari

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter