Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

13 SINS - 13 Günah

:: Videolar 13 SINS - 13 Günah
(5.0/10)
Üye: Murat Duygu
Motorcularla karşılaşma sahnesi dışında ikonik olabilecek bir sahnesi bulunmayan, sonuna doğru biraz bocalasa da yine de izledikten sonra, uyarlandığı Tayland filmini merak ettiren bir film 13 Günah.

2006 yılı yapımı Tayland filmi 13 Game of Death / 13 Game Sayawng’ın yeniden çevrimi olan 2014 yapımı 13 Sins (13 Günah) yönetmen Daniel Stamm’ın üçüncü filmi. Stamm’ın bundan önceki filminin 2010 yapımı “The Last Exorcism” (Son Ayin) olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir çünkü kalite olarak iki film arasında çok fark var. 13 Günah’ı izlediğinizde yönetmen, gerilim olarak izleyicinin beklentilerini karşılayabilen Son Ayin gibi bu filmi de buluntu film türünde çekseymiş bambaşka bir yapım olurmuş diye düşünmeden yapamıyorsunuz.


 

Filmin konusu oldukça ilginç. Evlenmek üzere olduğu hamile kız arkadaşı ve otistik kardeşiyle birlikte yaşayan Elliot (Mark Webber) çalıştığı iş yerinden müşterilere daha fazla girişken davranmayıp, şirket adına karlı teklifler sunmadığı gerekçesiyle patronu tarafından kovulur. Hatta bunun için patronuna karşı çıkamayacak kadar ezik bir karakterdir. Üstelik aynı gün yaşlı babasına da bakmak zorunda kalacağını öğrenir. Tüm sorunların üst üste geldiği hayatında kendini çaresiz hisseden Elliot, bir gece arabasıyla eve dönerken cep telefonu çalar ve karşısındaki ses eğer dediklerini yaparsa para ödülü kazanacağını ve içinde olduğu durumdan kurtulacağını söyler. Özel hayatı hakkında bilgilere de sahip olan telefondaki ses, önce arabanın içindeki sineği öldürmesi karşılığında bin dolar kazanacağı gibi basit görevler verse de, Elliot zamanla içinden çıkılması zor 13 aşamalı bir oyuna dâhil olduğunu anlar.


 

13 Günah, öncelikle başta “Saw” (Testere) gibi yaşamak istiyorsan öldür şeklinde bir hayatta kalma oyunu hikâyesi izlenimi verse de, telefondaki ses ve görevler hakkındaki gizemi açık etmediği için merak unsurunu ayakta tutabilen bir macera sunuyor. İlk dört aşamadaki göreve kolay atlatılırken, beşinci aşamadan sonra işi verenler acaba başkasının kirli işlerini mi bize temizletiliyor sorusu akıllara gelse de, Elliot geçmişi ile bağlantılı bir görevle karılaştığında mutlaka vicdan muhasebesi yapmaya başlıyor. Önceliği para kazanmak olan kahramanın motivasyonu bu gibi durumlarda değişirken başka bir filmde figüran olarak görsek yadırgamayacağımız Mark Webber, Elliot’un dalgalı ruh halini yansıtmayı beceriyor. Oyunun gizemini arttırmak için senaryoya eklenen eski oyunlara takıntılı karakter ve olayları araştıran dedektifin hedefini şaşırtmayı planlayan filmde, dedektif rolündeki Ron Perlman’ın bizi üzen ruhsuz performansını saymazsak, tanınmamış oyuncuların daha iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Perlman eğer bu projeye inansa kesinlikle Testere’nin Dany Glower’ı kadar etkili bir karakter olabilirmiş.

 

13 Günah, benzer temalı 2009 yapımı “12 Rounds” (12 Tuzak) filminden bir kademe daha iyi olmasına rağmen, ne yazık ki en başarılı görev filmi Zor Ölüm 3’ün yanına bile yaklaşamıyor. Motorcularla karşılaşma sahnesi dışında ikonik olabilecek bir sahnesi bulunmayan, sonuna doğru biraz bocalasa da yine de izledikten sonra, uyarlandığı Tayland filmini merak ettiren bir film 13 Günah.  

 

Twitter.com/muratduygu

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter