Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Yer Gök Aşk Dizisinde Şoke Eden Sansür

Yer Gök Aşk Dizisinde Şoke Eden Sansür
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Fox Tv ekranlarında izleyici ile buluşan Yer Gök Aşk dizisinde kadın vücudu şeklindeki heykelin göğsü sansürlendi.

 

Vahim olan bir heykelin bile sansürlenebiliyor hale gelmesinin yanında bunun bir ceza üzerine değil ceza öngörüsüyle gönüllü olarak yapılması. Dizi RTÜK’ten heykel nedeniyle ceza alsa emin olun izleyiciden alay cümleleri değil destek alırdı.


Beni asıl korkutan da bu, sansürün kanıksanması, otosansürün normalleşmesi ve ceza alabilme ihtimali düşünülerek bir heykelin gönüllüce sansürlenmesi. Gönüllülük esası düşünüldüğünde sansüre itiraz hakkı da azalıyor gibi, ne dersiniz?



 

Ali Ayşe’yi Seviyor, Peki Ben Onları Sevdim Mi?


Açık söyleyeyim sevdim, Ali Ayşe’yi seviyor henüz ilk bölümüyle ekrana geldi, büyük sözler söylemek için elbette erken ancak dizinin ilk bölümünün umut verdiğini söylemem gerek. Ancak görmezden gelmememiz gereken, eleştirilmeli dediğim noktalar da yok değil.

 

Dizinin cinsiyetçi dilinin bir an önce törpülenmesi gerekiyor. Konuyu bilmeyenler için biraz diziden bahsettikten sonra geleceğim bu dil meselesine…

 

İstanbul’un sakin bir mahallesinde geçen hikaye, Kemal Bey’in Ayten Hanım’a aşık olup evlenme teklif etmesi ile başlıyor. Ayten Hanım da bir o kadar istekli… Kemal Bey oğlu Ali’yi alıp Ayten Hanım’ı istemeye gidiyor. Ve bir büyük aşkın daha kıvılcımları çakıyor; Ali, Ayten Hanım’ın kızı Ayşe’ye bir görüşte aşık oluyor. Ayten Hanım’ı babasına, Ayşe’yi kendine isteyiveriyor. Ama kavuşmak bu kadar kolay değil elbet; Ayten Hanım’ın oğlu önlerindeki en büyük engel… Ama baba oğul, her ne olursa olsun, tüm engelleri aşmaya kararlı, çünkü onlar sırılsıklam aşık…” 

 

Dizinin bahsini açtığım cinsiyetçi tarafı ailenin damadı Yakup üzerinden kuruluyor. Eşiyle çocuk sahibi olmaya çalışan Yakup’un durumu Ali’nin birçok repliğinin komedi unsuru. Neler demiyor ki Ali… “Kısır damat, bizden kısır çıkmaz, erkeklik vasfını yitirmiş koca, sen nasıl erkeksin, boş bidon” gibi yakıştırmalar bunlardan yalnızca bazıları.

 

Kız kardeşine söyledikleri de aynı çemberde tabii “Sen bunu (Yakup’u) boşa başka bir adamla evlen çoluğa çocuğa karış” diyor örneğin…

 

Erkekliğin çocuk sahibi olmak veya olabilmekle eş olduğu varsayımı dizide ilk gözüme çarpan nokta. Henüz ilk bölümden çapaklar temizlense fena olmaz, umarım senaryo ekibi Meskun Mahal bu önerilerimi dikkate alır. Yoksa dizinin hedef kitlesinin çocuk sahibi olamayan belki de yalnızca benim gibi insani duyarlılığı olan bir kesimden tepki alacağı kesin…

 

 

Sanat’ı Görmelisiniz


Gittiğim, gördüğüm bazı etkinliklerden arada sırada sizleri haberdar etmek istiyorum. Birkaç cümle de olsa yazmadan edemediğim bir oyun izledim bu hafta. Tiyatro Gerçek’in yeni oyunu Sanat Aralık ayından bu yana sahnede. Tiyatroseverlerin yanı sıra TV izleyicisi okurlarımın yakından tanıyacağı Bekir Aksoy, Hakan Gerçek ve Rüzgar Aksoy’un rol aldığı oyunu Kenter Tiyatrosu’nda izledim.

 

Oyun uzun zamandan sonra izlediğim en iyi komedilerden biriydi, “arkadaşlık komedisi” olarak tanımlayabileceğimiz oyun, temposu yüksek, keyifli bir seyir sunuyor izleyiciye. Benimle hemfikir olan izleyici sayısının da az olduğunu düşünmüyorum, öyle ki oyun esnasında gülme krizine girenler de vardı, oyun sonrası “İzlediğim en iyi komedi oyunu” fısıldaşmalarıyla gözlemlerini aktaranlar da. Özetle iyi bir oyun izlemek, gülerken düşünmek, düşünürken gülmek isterseniz “Sanat” güzel bir alternatif. Aklınızda bulunsun…

 

 

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

Diğer yazıları için tıklayınız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter