Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Yeni Sezonun En Tartışma Yaratacak Dizisi: Kayıp Şehir

Yeni Sezonun En Tartışma Yaratacak Dizisi:  Kayıp Şehir
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Eylül’de ekrana “merhaba” diyecek dizilerden en iddialı olanlardan birini bugün size tanıtacağım... Kayıp Şehir...

 

Epey zamandır duyduğum dizinin ayrıntılarını Sinema Televizyon Lifestyle’ın set gezisinden detaylandırılan (http://sinematelevizyonlifestyle.com/?p=29709)’ın haberden öğrendim. Yakın zamanda Uçurum, Hayat Devam Ediyor ve Suskunlar dizilerinde gördüğümüz “sosyal sorumluluk” Kayıp Şehir’de de var, üstelik çok odaklı bir perspektifle… Türkiye’de yaşanan göç ve hızlı modernleşme sürecinde bir o kadar hızla değişen ve temel formu yara alan aile yapısı bu dizide de merkezde… Hikaye İstanbul’a göç eden Karadenizli bir aile üzerinden işlenecek. Büyük oğullarının yanına yerleşen ailenin “başlarında evin erkeği yani babası olmadan” (pek bir cinsiyetçi yazdım ama genel tablo itibarıyla ifade en net böyle oluyor) yaşam mücadelesini izlerken bir yandan kozmopolit şehrin sorunlarıyla yüzleşeceğiz. Üstelik bu sorunlar yalnızca fon olmayacak diziye, travestiler, Romanlar, sokak çocukları ve Afrikalı “Istanbul vatandaşlarının” yaşam savaşını sık sık göreceğiz hikayede. 

 

Nasıl bu kadar eminsin bu konuların hikayede “baharat” misyonundan öteye geçeceğine derseniz dizinin senaryo ekibini referans göstererek size cevap verebilirim. Senaryo ekibinin başında adı geçen kişi Yıldırım Türker... Radikal’den ayrılışıyla son günlerin gündemdeki isimlerinden biri olan Türker’e Murat Yurkulak, Seray Şahiner, Hakan Bıçakçı ve Leyla Olça eşlik ediyor senaryo yazımında. Toplumsal duyarlılığı nedeniyle kalemine ket vuramayan Türker’in doğru söyleyenin vardığı köylerde soluklanırken kalemini konuşturacağı Kayıp Şehir bu nedenle diğer dizilerden bu kadar farklı. Yazısına müdahale edildiği için 16 yıllık gazetesini bırakan Türker’in senaryoya yapılacak kısıtlamaları da kabul etmeyeceği şimdiden açık, bu da demek oluyor ki önümüzdeki sezon RTÜK bu diziyi yakın markaja alacak. Neyse umalım bölye olmasın, gelelim detaylara… 

 

 

Daha önce sokak çocuklarının yaşam savaşını Dolunay adlı bir diziyle izlemiştik, kiminiz hatırlar kiminiz hatırlamaz dizide sokak çocuklarını koruma derneği kuran bir kadının topluma karşı direnişi konu alınıyordu. atv’de ekrana gelen dizi yanılmıyorsam 1 sezonu bile bitiremeden son bulmuştu. Travesti ve transeksüel bireylerin sorunlarına değinen işler ise ekranda yer bulamadı… Eşcinselliği zengin ahlaksızlığı (!) olarak lanse eden bir dizi bile 2 sezon önce iki adamı yatakta oturttuğu için RTÜK’ten ceza almıştı hatırlatırım. Türkiye’deki kaçak yabancı işçilere hiç değinmiyorum, Uçurum dışında hiç bir dizi bu konuya parmak basmadı, hatta ekranda yayınlanmakta olan bir dizi (Hayatımın Rolü) şimdilerde yabancı dadıları zan altında bırakacak göndermelerle yayına devam ediyor. 

 

Bu durumun içine bir de aile dramı eklenince dizi sıradanlığın çok ötesine geçiyor. Karadeniz’den gelen insanların ekrandaki yansımaları şimdiye kadar hep komedi üzerinden ele alındı. (Gülbeyaz hariç) Bakın, neredeyse tüm komedi dizilerinde birer Karadenizli var… Romanların, Gönülçelen’deki tasvirinin gerçekçiliği nasıl sorunluysa, Türkiye’de yer alan azınlıkların ekranda karikatürleştirilmesi de malesef bir o kadar sorunlu ve maalesef biz buna çok alıştık.

Bizi rahatsız edeceğini umuyorum bu dizinin. Ekran karşısında çekirdek çitlenerek izlenmemesini, Karadenizli aileyi izlerken HES sorununun da anılmasını, seyircinin Kayıp Şehir’i diken üstünde, rahatsız olarak kendi önyargılarından utanarak izlemesini umuyorum. 

 

Dizide Karadenizli aileyi, yani “biz”den olanı izlerken “öteki”nin yani romanların, travestilerin, sokak çocuklarının, Afrikalıların diğer yüzüyle yüzleşeceğiz… Uçurum’un (Her ne kadar yabancı seks işçileri üzerinden hikaye anlatılarak bir nev-i yan çizildiyse de) başardığı bu yüzleşme bu kez çok daha fazla kesim için gerçekleşecek. 

 

 

Garip bir temenni olacak ama umarım olur, umarım bu diziyi izlerken önce tepeden inme politikalarla sözde modernleşen toplulumuzla, çözülen ama tutkalla bir tutulmaya çalışan aile yapımızla, azınlıklara karşı önyargımızla, suç meyli olan çocukların geçmişleriyle yüzleşerek ve rahatsız olarak izleriz bu diziyi… 

 

Dipnot: Dizinin kadrosunda yer alan usta oyunculara ve reji ekibine başka bir yazıda ayrıca değinilecek, konudan sıra gelmedi maalesef… 

 

Dizinin künye bilgileri: 


Yapım: In D House

Yönetmen: Cevdet Mercan

Proje Tasarım: Tomris Giritoğlu

Senaryo: Yıldırım Türker, Murat Uyurkulak, Seray Şahiner, Hakan Bıçakcı, Leyla Olça

Müzik: Demir Demirkan

Oyuncular: Gökçe Bahadır (Aysel), Nik Xhelilaj (Kadir), İlker Kaleli (İrfan), Nazan Kesal (Meryem), Uğur Polat (Ethem), Cansu Tosun (Zehra), Elifcan Ongurlar (Seher), Tugay Mercan (İsmail), Taner Ölmez (Sadık), Şebnem Hassanisoughi (Zeynep), İhsan Berk Aydın (Hakan) ve Ahmet Mekin (İsmail Dede)

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

[email protected]

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter