Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Uçurum dizisi reyting rekoru değil ama önyargıları kırdı

Uçurum dizisi reyting rekoru değil ama önyargıları kırdı
Uçurum dizisi birçok açıdan fark yaratan bir iş olarak ikinci sezonunda ekrana veda etti. Nasıl fark yarattı, neler anlattı gelin beraber bakalım...

 

Daha önce yazdığım yazılarda da belirttiğim gibi Uçurum, Türkiye televizyonlarında önyargılar üstüne parmak basan ender işlerden biri oldu...Tabuya dokundu… Her gün küfür olarak dillendirilen seks işçiliğinin görünmeyen yüzünü ekrana taşıdı. Tam da vicdana dokunmasındandır ki, izleyen kitlesinin sayısı yüzde içinde az olsa bile diziyi izleyen kişide yorum yapma ihtiyacı uyandırdı. İzleyiciye hissettirilen o gerçeklik niceliksel ölçümlemede yani reytingte başarılı olarak adlandırılamadı ama nitelik üzerinden bakıldığında izleyici arasında konuşulan yeni bir konu yarattı ve sosyal ağlarda trend oldu. 

 

 

Uçurum hiç görmediğiniz bir acıyı her gün kullandığınız bir “alaycı” tablonun karanlıkta kalan yüzünden çekti ve çıkardı, kocaman bir soru işareti koydu aklımızın tam ortasına.. Kahve kültürünce ahkam kesilmesi en kolay konu olan namus konusunun tam da ortasında küfürlerin her hecesine yerleşti o soru işareti… 

 

Öyle ki dizide isim krizi yaşanan malum zamanda “mama” karakterine “iğrenç” diyen milletvekillerini de gördük, bizi kimlerin temsil ettiğini, insan hakları konusunda adım atmasını beklediğimiz vekillerin ne kadar insan olduğunu da. 

 

 

Otizmli genç aşık olursa


Bir diğer nokta dizinin kilit karakteri Kutlu ile özdeşti. Türkiye’de daha önce de otizm dizilerde yer almıştı. Küçük Sırlar dizisinde otizmli bir karakteri görmüştük örneğin, şimdilerde Şubat dizisinde benzer bir rol izliyoruz. Ancak hiçbirinin aşkını izlememiştik, “eksikliğinden” ağlayarak bahseden hiçbir karakterin eksik yanının “gelişim problemi” değil aşk olduğunu hikaye içinde anlamlandırmamıştık. Ta ki Uçurum’a kadar...  

 

Uçurum dizisinde Enis Arıkan’ın canlandırdığı Kutlu asperger sendromlu bir gençti... Sese aşırı duyarlılığı, matematik kabiliyeti, çizgi takibi gibi detaylara dizide özellikle dikkat gösteriliyordu... Enis Arıkan bu rolde ne kadar başarılıysa karakterin bu kadar sevilmesi ve içselleştirilmesinde senarist Kerem Deren’in de imzası önemli yer sahibiydi. “Anormal” olarak karikatür tiplerle ekrana getirilen otizm sendromlu kişiler ilk kez Uçurum’da birey olarak görüldü.

 

 

Alt metinler de hikaye kadar tartışıldı


Dizinin sosyal medyada en çok konuşulan konularından biri de Havva ile eş olan Eva adının Adem adında bir adamla yaşadığı ilişki oldu. Orhan Tekelioğlu’nun Radikal İki’de yer alan bir yazısında değindiği gibi, modern bir Adem ile Havva hikayesi resmedilirken mutluluğun yani Felicia’nın peşinden koşan ikilinin zehirli elması aşk, yasak bölgesi de Adem’in travması oluyordu. 

 

Her ne kadar ikinci sezonda bu analoji darmadağın edilse de izleyiciye sığ bir hikaye gösterilmediği çoktan ispatlanmıştı. 

 

Askerliğin öteki yüzü 

 

Adem ile beraber askerliğin travmatik yönü de dizilerde gösterimeye başlandı ve devamı geldi. Adem’in operasyonda ses çıkarmaması için ağzını kapatırken yanlışlıkla öldürdüğü arkadaşını görmüştük Uçurum’un ilk sezonunda. Adem bu travmayı atlatamamış, gördüğü hayalle beraber intihar meyli başka sahnelerle ekrana gelmişti. Ardından Kayıp Şehir ve Böyle Bitmesin dizilerinde benzer travmalar yayınlandı. Savaşın mutluluk getirdiği iddiası her türlü imajinasyonla beyinlerimize zerk edilirken ekranda askerliğin, ölümün travmatik yüzüyle de tanışmış olmuştuk Adem sayesinde. 

 

 

Diziyi yürüten stardan ziyade senaryo oldu

 

Bir nokta daha var, “Starların yer aldığı diziler tutar” ezberini bozan işlerden biriydi Uçurum, öyle ki dizinin iki başrolünde iki yabancı oyuncu oynuyordu. Riskli bir konuyu “garanti reyting anahtarı” görülmeyen isimlerle  işleyerek dizilerin “tutma” faktörünün senaryo olduğunu gösterd Uçurum. 

 

Dizinin yıldızını parlattığı başarılı oyuncuları saymıyorum bile… Uçurum senaryosuyla, oyuncularıyla, müzikleri ve en önemlisi cesaretiyle ekrandan gelip geçen onlarca işten farklı bir iz bırakarak veda etti. Belki bir Ezel olup reyting rekoru kıramadı, ancak önyargıları kırdı, tabuları sarstı… Bence tüm bunlar numaralardan, rakamlardan çok daha değerli bu…

 

Tebrikler Süreç Film, tebrikler Uçurum ekibi alnınızın akıyla imza attığınız bir işin huzurunu taşıyabilirsiniz. 

 

Dipnot: Tüm yukarıdaki maddeleri es geçsek bile 157 numaralı telefon hattanın İnsan Ticareti Mağdurları Acil Yardım ve İhbar Hattı olduğunu öğrendik, bu bile yeter bu projeyle gurur duymaya. 

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

[email protected]

 

 

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter