Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Karagül'ün Başarısı Tesadüf Değil

Karagül'ün Başarısı Tesadüf Değil
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Karagül dizisi her hafta artan reytingiyle başarılı bir grafik çiziyor. Daha önce de hakkında yazdığım gibi ağa dizilerini anımsatan geleneksel havasını kadın hikayesiyle destekleyerek diğer “kadının hayata tutunması”nı anlatan dizilerin (Sultan, Anneler ve Kızları, Tek Başımıza) yanında daha şanslı olduğunu en başından bu yana gösteren Karagül, ilk bakışta total izleyici dizisi gibi görünse de reyting sonuçlarında AB grubunun da en çok tercih edilenen programları arasında yer alıyor.

Neden ve nasıl sorularınızı duyar gibiyim... Öncelikle şehirli kadın imajının dizinin içine çok doğru yerleştirildiğini söylememde fayda var. Teknik ayrıntılara girmeden önce dizideki kapsayıcı, her kesimi temsil eden karakter tercihleri yapıldığını söylemeliyim.

 


Karagül'ün Farkı Kapsayıcı Senaryosu



Bunun yanında ilk konak dizilerinden biri olan Zerda'da birlikte rol alan ve izleyicinin bu dekorda yadırgamadığı Ece Uslu ile Yavuz Bingöl'ün dizide başrolleri paylaştığını, Özlem Conker'in Kınalı Kar'ın hanımağası olduğunu, ilk bölümün konuk oyuncusu Özcan Deniz'in de oyunculuk kariyerinin Asmalı Konak ile başladığını hatırlatmak istiyorum. Karakter yaratımındaki temsiliyet unsuru ne kadar dikkate alındıysa castingte de o derece garantili ve risk alınmadan ilerlendiğini söylemem gerek.

 

 

Dediğim gibi dizinin içerik, casting, senaryo gibi pekçok farklı alanda da başarılı bir sonuç yakalaması ve bu nedenle yüksek izlenme oranları alması mümkün... Farklı kesimlerden, statü ve eğitim kanallarından insanların dizinin ana karakterlerini oluşturması ve izleyicinin onlarla özdeşim kurabilmesi elbette başarının bir faktörü. Ağa dizileri furyası birkaç örnek dışında sürmezken Karagül'ün başarısı takdir edilmeyi çok daha fazla hak ediyor. Zira biz yıllardır dinlediğimiz benzer hikayelere rağmen bu diziyi izliyoruz... 

 



 

 

Karagül'ün AB Grubu Başarısı

 


Gelelim teknik mevzulara, neden AB grubunda reytingler bu kadar yüksek. AB grubundaki izleyiciler aynı kalmasına rağmen zevk mi değişti, yoksa AB grubu toptan bir değişime mi uğradı?

 


Daha önce başka bir dizi hakkında yazdığım bir yazıda da anlattığım gibi reyting sisteminde SES profilleri denilen eğitim seviyesi, gelir düzeyi ve tüketim araçlarıyla belirlenen izleyici profilleriyle, seyircinin statüleri belirlenerek ölçüm denekleri seçiliyor. AGB (eski) ölçümlerinde birkaç yıl önce yapılan değişiklikle AB grubunun  yani eğitim seviyesi, gelir ve alım durumu iyi kesimin Total üzerindeki etkisi azaltılmıştı. TNS (günümüzde yapılan) ölçümlerinde profil büyük ölçüde revize edilirken, meslek sahipliği ile eğitim başlıkları ilişkilendirildi ve mal sahipliği göstergeleri farklılaştı. Örneğin eski ölçümlerde bulaşık makinesi lüks tüketim sayılıp izleyicinin kategorisini üste çekerken, şimdilerde her evde olduğu varsayımıyla izleyicinin statüsünün daha net belirlenmesi öngörüldü. AB grubunun totalde etkisi hala düşük, buna bağlı olarak geçtiğimiz yıllarda dillendirilen ekranda genel olarak daha alt sosyoekonomik seviyeye hitap eden işlerin artacağına dair eleştiriler hakkıyla devam ediyor, ek olarak şimdilerde AB grubunun da seçimlerinin farklılaşmaya başladığını da düşünüyorum.

 


Sonuçlar tüketim-eğitim bazlı ölçüm ile sermayenin ve meslek sahipliği gibi imkanlara erişebilirliğin farklı gruplar arasında el değiştirdiğini, statü gruplarının profilini değiştirdiğini görünür kılıyor. Karagül'ün AB grubundaki yüksek reyting ve share oranı bunun bir göstergesi.

 


Dipnot:


Bu yazıda “bu dizi total izleyicisine daha yatkın” izlenimimden yola çıkıldığının altını çizmek zorundayım, sistemdeki değişiklik tek ve kesin bir tespit veremiyor bize ama aklımdan geçen bu oldu diziyi izlerken. Her ne kadar senaryo kapsayıcı olsa da dizinin mizacı bundan birkaç yıl önce AB grubu hedefli dizilerden daha farklı. Elbette bu bir gözlem, yanlışlanabilir, tartışılabilir ancak doğrulanabilir de... Bir de bu gözle izleyin diziyi bakalım siz ne düşüneceksiniz? İyi seyirler...


 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

Diğer yazıları için tıklayınız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI!

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter