Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Karagül Dizisi: Sırtı Ağa Dizilerine Dayalı Bir Kadın Hikayesi

Karagül Dizisi: Sırtı Ağa Dizilerine Dayalı Bir Kadın Hikayesi
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Gelin beraber sezon başına gidelim. Bundan yalnızca 6 ay önce yeni başlayacak dizilerin konuları elimizde şunları yazıyorduk "kameralar arka sokaklara döndü." Örnek olarak da Şubat, Kayıp Şehir, Ağır Roman vardı elimizde.

 

Sezonun sonuna geldiğimizde elimizde kalanlara bakarsak eğer, sanırım bir yanılgının altını çizmekte fayda var. Yanıldım... Sokak hikayeleri izleyiciyi ekrana bağlayamadı, Lale Devri ve Yer Gök Aşk gibi konak ve zenginlik hikayeleri hala sürerken biraz önce saydığım diziler içinde reyting rekorları kıranlar yok. Hatta bu dört diziden sağ kalan tek iş Şubat, onun da reytingleri sonunun yaklaştığını belirtiyor. Evet, Ağır Roman beğenildi, Kayıp Şehir kendi kitlesini yarattı ancak fırtınalar koparmadı... Nedeni nasılı başka bir yazıda uzun uzun anlatılabilir ancak anlaşılan o ki, yapımcılar da bu durumun farkına vardı ve hikayeleri yeniden zenginlere çevirdi.

 

İntikam yalıda, Bir Aşk Hikayesi bir köşkte geçiyor malumunuz, Karagül de bize geniş avlulu evlerde, ağa adı taşıyan erkeklerle dolu bir hikaye anlatacak. Kadınların evde hizmete koştuğu, her odadan birinin çıktığı kalabalık ve entrikası bol bu yaşam biçimi Asmalı Konak'tan bu yana onlarca dizide boy gösterdi zaten. Karagül'ün yalnız bu açıdan değil casting tarafından da ağa furyasından etkilendiği aşikar. Zira dizinin başrollerini Zerda ve Bulutların Ötesi dizilerinde birlikte rol alan Yavuz Bingöl ve Ece Uslu paylaşıyor. Ana karakterlerden bir diğeri Özlem Conker de Kınalı Kar'ın hanımağasıydı hatırlatırım, tabi ilk bölümün konuk oyuncusu Özcan Deniz'in de oyunculuk kariyerinin Asmalı Konak ile başladığının altını çizerek.

 

Yoksulluk kültürü izleyiciye hiç çekici gelmedi diyemiyorum ancak ivmenin çoğunlukla bu tarafa döndüğü yanılgısı sezon başında ben dahil birçok TV yazarının görüşüydü. Şimdi ise dizilerden bildiğimiz konak-köşk hayatlarının yeni edisyonları, zenginliği ve otorite kavgalarını anlatan diziler türeyip duruyor. Elbette hikayeler farklı ancak benim odağım "insanlar bu hikayeyi neden izler" tarafında. Yani zenginlik anlatan dizilerin "imrendirici" ve "tatmin yaratıcı" yönü olduğunu yazmak artık malumun ilamı oluyor.

 

Defalarca kaleme aldığım üzere izleyicinin sınıf atlama özlemi, bu hevesi dizilerdeki hikayelerle can buluyor, izleyici topluyor. Bir yandan zengin hayata imrenilirken, yaratılan ilüzyon gerçeküstü bir gerçeklikle var olduğundan izleyiciyi ekrana kilitliyor, bir yandan da her dizide var olan mücadeleci karakterlerin yaşam savaşı izleyicide özdeşim sağlıyor.

 

Karagül de bu kapıdan ekmek yiyecek belli... Bir de Ece Uslu'nun canlandırdığı ana karakterimizin eşinin ailesiyle gireceği mücadele ve ayakta kalma savaşını izleyeceğiz. Özetle aslında bizi bir kadın hikayesi bekliyor ikinci bölümden itibaren. Kadın hikayelerinin çoğu örneğinin başarısızlıkla sonlandığı Tvlerimizde Karagül'ün farkı yukarıda da bahsettiğim bildik ağalık göndermelerine sırtını dayaması. Bu formül ne kadar tutar, izleyici bu diziyi ne kadar kabullenir göreceğiz ancak benim görüşüm bu tip dizilerin başlamasının bile bir değişimin ve yanılgının göstergesi olduğu.

 

Dizilerin modası geçiyor mu derken reality şovların reytinglerinin düşmeye başlaması yeniden dizilerin yükselişe geçeceğinin habercisi şu günlerde. Bakalım Karagül'e bu pastadan ne kadar pay düşecek?

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

Diğer yazıları için tıklayınız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter