Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Emir’in Yolu Dizisinde Yolun Sonu Göründü

Emir’in Yolu Dizisinde Yolun Sonu Göründü
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Emir’in Yolu dizisinde yolun sonu göründü, Emir’in Yolu final yapıyor. Gelin beraber yolun gerisine bakalım. Aslında Emir’in Yolu hiç başlamamlıydı. Zamanında uzun uzun analizini yaptığım meseleyi yüzeysel olarak bir daha ele alalım beraber.

 

Adını Feriha Koydum upward mobility dediğimiz hareketlenmeyi resmeden stratejik bir işti. Yukarıya doğru toplumsal hareketlilikten bahsediyorum. Dizide zengin oğlan ile fakir kadının aşkı öyle bir işlendi ki, Feriha’nın adına Sarrafoğlu soyadını eklemesi izleyicide de düğün havası yarattı. Çünkü Feriha yalnız bir aşk hikayesinin esas karakteri değil, sınıf atlanabileceğinin de göstergesiydi. Feriha, adını verdiği dizide mükemmel olmayışıyla puan topladı. Merdiven altında etek kıvıran Türkiye gençliğinin yansıması olan Feriha’nın çıkışı bu yüzden Emir’in Yolu’nun da sonu oldu. Feriha izleyicinin ta kendisi, kurduğu hayaldi... O yüzden dizinin Feriha’sız devam edeceği açıklandığında aynen şu satırı yazmıştım: “İzleyici tatmin olmayacaktır.”


İlerleyen zamanlarda Emir soyunarak reyting almaya çalıştı, bir iki hafta idare etse de Emir’in vücudu da izleyiciyi ekranda tutamadı. O reyting sabitlenmedi, yap boz tahtasına dönen diziye yeni bir hikaye ve oyuncu daha getirildi. Aşk hikayesine evrilen Emir’in Yolu, kendini özdeşleştirerek bağrına bastığı Feriha’nın yerini dolduramadı ve dizinin 80. bölümde final yapması kararlaştırıldı.


Neden çok belli, karamsar bir tablo çizmek istemem ama aynı yapım şirketinin diğer işi Merhaba Hayat için de akıbet pek farklı görünmüyor.



 

Merhaba Hayat’a Daha Yakından Bakarsak


Doktorlar’ın tekrarlarının bile yüksek reyting almasıyla heveslenen yapım şirketi Doktorlar’daki “intern-uzman” aşkının (aynen Feriha’daki denklem gibi) yerini böyle bir mucizevi aşk hikayesiyle dolduramadığı için Doktorlar’ın başarısının uzağında bir grafikle karşılaştı. Merhaba Hayat’ın çok beğendiğim bir iş olduğunu belirterek dizinin AB’de fena bir grafik çizmese de total’de yüksek reyting almamasına üzüldüğümü söylemeliyim. Ancak totalin izlediği bir kanalda yayınlanırken, bu denklem kullanılmayınca olamadığını görüyoruz. Fox’un yüksek reytingli drama dizilerin çoğunda denklemin bir şekilde farklılıklar üzerine kurulduğu da yazmalıyım.


Örnek derseniz hemen sıralayayım: Yer gök aşk’ta ağa yardımcı aşkı, Lale Devri’nde zengin erkek ikinci evliliğinde aşkı bulan masum, orta sınıf kadın, Deniz Yıldızı’nda çirkin kız yakışıklı erkek, vs. Sonuç, her ne kadar reytingler şimdilik Fox için yeterli görünse de umarım Merhaba Hayat’ın sonu da Emir’in Yolu’na benzemez.



 

20 Dakika’nın Pazarlama Hatası


Tuba Büyüküstün ve İlker Aksum’un başrolünü paylaştığı, Ay Yapım'ın yapımcılığını üstlendiği, ‘20 Dakika’ yayın tarihi ile kafa karıştırdı.


20 Dakika dizisinin yayın tarihi 25 Aralık’tan 1 Ocak’a alındı. Dizinin yayın tarihinin neden değiştiği açıklanmasa da bu ani değişiklik ciddi anlamda kafa karışıklığına neden oldu. Neredeyse İstanbul’da her semtte bulunan dizi afişleri 25 Aralık tarihini işaret ederken TV reklamları 1 Ocak diye anons yapıyor.


Anlaşıldığı üzere kanalın offline pazarlama ekibi bu ani değişiklikle ortada kalakaldı, aynen dizinin 25 Aralık’ta başlayacağını zanneden izleyicinin Salı akşamı ekran karşısında kalakalacağı gibi... Sonraki hafta o izleyici tekrar ekran başına oturur mu göreceğiz...

 

Gizem Merve Kaboğlu


twitter.com/gizemkaboglu

 

Diğer yazıları için tıklayınız

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter