Popüler Sinema

Paylaş
Dosyalar

Sahipli / Anadolu'nun Herhangi Bir Köyünde

:: Videolar Sahipli / Anadolu'nun Herhangi Bir Köyünde
Üye: Gizem Şimşek "Sahipli" Türkiye'de ilk kez aynı hikayenin parçalarını 10 bölüme yayarak anlatan korku dizisi olarak internet televizyonu BluTv'de 2017 yılında yayınlandı.

Türkiye'deki Korku Dizileri


"Sır Dosyası", yabancı dizi X-Files"a benzer yapısıyla dikkat çeken ancak reytingleri yetersiz olunca 5 bölümde bitirilen 1999 yılında Star TV'de yayınlanan bir korku dizisidir. Dizide Polis Teşkilatı bünyesinde paranormal olayların adli ve bilimsel incelemesini yapmak amacıyla oluşturulan mavi büro adlı birimin incelediği vakalar işlenmiştir. Dizinin senaristliği ve yönetmenliği Durul Taylan ve Yağmur Taylan'a aittir.


"Kabuslar Evi" 13 bölümden oluşan, 90 dakikalık her bir bölümü farklı bir öyküyü içeren, farklı oyuncularla çekilen, ortak noktası eski bir köşk ve bir emlakçı olan 2006 yapımı gerilim-korku filmi serisi olarak Kanal D'de yayınlanmıştır. Serinin Senaristliğini Çağan Irmak, bölüm yönetmenliklerini de sırasıyla Çağan Irmak, Uluç Bayraktar, Cevdet Mercan ve Irmak Çığ yapmıştır. Her bölümde bu köşkü kiralayarak yerleşen kişilerin başından geçen gizemli ve doğaüstü olaylar işlenmiştir.  


"Acayip Öyküler" Galip Tekin'in çizgi öykülerinden uyarlanan ve Hayko Çepkin tarafından sunulan 11 bölümlük bir dizi halinde 2012 yılında Star TV'de yayınlanmıştır. Her bölümü farklı bir hikaye ve farklı oyuncular ile çekilmiştir. Sırasıyla Yunus Nihat Özcan, Veli Çelik ve Mustafa Altıoklar dizinin bölüm yönetmenliklerini yapmıştır.


 

Ve Sahipli…


"Sahipli" Türkiye'de ilk kez aynı hikayenin parçalarını 10 bölüme yayarak anlatan korku dizisi olarak internet televizyonu BluTv'de 2017 yılında yayınlandı. Dizinin konusunu, evliliğinin daha ilk gününde eşini kaybeden Büşra'nın, doğduğu köye doktor olarak dönmeye karar vermesi ve sonrasında gelişen olaylar oluşturuyor. Büşra ve köyün öğretmeni Selim’in birbirlerini tanımalarıyla gelişen olay ve gizemler silsilesi, ikisinin de hayatını etkileyerek, onları geri dönülmez bir yola sokuyor.


Karakterleri oldukça etkileyici ve derinlikli hazırlanmış olan "Sahipli" dizisinin yönetmen ve senarist koltuğunda Türk korku sinemasının önemli yönetmenlerinden Alper Mestçi bulunuyor. Dizide  Funda Güray, Baran Akbulut, Ferit Kaya, Koray Şahinbaş, Seda Türkmen, Sebahat Adalar, Hüseyin Taş, Erdoğan Sıcak, Elif Baysal, Alisa Sezen Sever, M. Salih Gönültaş, Sait Genay, Nevin Efe yer alıyor.


"Sahipli" gerilimin her bölümde etkin olarak hissedildiği, korku sahnelerinin aralara serpiştirildiği, kaliteli oyunculuklarla 10 bölümlük bir film tadında. Köydeki karakterlerin hepsinin geçmişlerinin ve karakter derinliklerinin işlendiği diziye, Anadolu inançları da geniş bir yelpazede, başarılı bir biçimde yerleştirilmiş. 


Sahipli İstanbul'da çekildi


"Kabuslar Evi" serisinin çekildiği Beykoz'daki Akbaba Köyü'nde yer alan ev, "Sahipli" dizisinin bazı sahnelerinde de kullanılmıştır. Çekimlerin diğer kısmı ise Sarıyer ve Şile'de gerçekleştirilmiştir.


 

Karakterler


Büşra: Evlendiği gün kocasının intiharıyla sarsılıp doğduğu köye zorunlu hizmete giden doktor

Selim: İntihar eden annesini sürekli etrafta gören köyün öğretmeni

Selim'in babası: Gırtlak kanseri tedavisi görmüş, kendini eve kapatmış, mutsuz bir adam

Davud: Torunlarının ölümünü kabullenememiş babacan köy muhtarı

Kader: Meraklı ve dedikoducu köylü bir kadın

Türkan: Kader'in teyzesi, meraklı ve dedikoducu bir kadın

Ali: Selim'in öğrencisi, doğaüstüyle bağlantısı bulunuyor

Elif: Selim'in orman yolunda yaralı olarak bulduğu küçük kız

Halil: Sağlık ocağında memur, köy halkına göre modern, dürüst ve merhametli, Hülya ile beraberlikleri var

Hülya: Sağlık ocağı hemşiresi, köy halkına göre modern ve merhametli, Halil ile beraberlikleri var

Aziz: Sağlık ocağı çalışanı, meraklı ve kurnaz 

Aziz'in anneannesi: Nazara, büyüye, cinlere ve oğluna kafayı takmış yaşlı bir kadın

Büyücü Kevser: Gelinkuyu Köyü'nde yaşayan, Selim'in annesinin gittiği büyücü kadın

Burhan Hoca: Selim'in yaşadığı doğaüstü durumları danışmak için gittiği din alimi


Anadolu'nun Herhangi Bir Köyünde


Dizinin göze sokmadan vurguladığı "herhangi bir Anadolu köyünde" mesajı 93 plakalı arabalar üzerinden verilmiş. Herkesin birbirini tanıdığı köy ve kasabalarda yaşayanların yeni gelenlere bakış açısı, etkileyici bir biçimde işlenmiş. Başlangıçta Anadolu köylüsünün misafirperverliğinin, köyde açıklanamayan olayların meydana gelmesiyle linç ve kovma durumuna dönüşümü güçlü bir biçimde aktarılmış. Dizi boyunca incir ağaçları, nazara dair kullanılan otlar, nal, nazar boncukları, ahır gibi Anadolu'daki yaygın inançlara dair izleri gözlemlemek mümkün.


Büyücü kadınlar, büyüler, gizemli din alimleri dizinin korku ibresini; sırlar ve cevaplanmayan sorular merak ve gerilimi; aşk, yalnızlık, pişmanlık, hırs ve kaybetme korkusu gibi duygular ise dizinin nabzını ayakta tutuyor.


Bazı korku sahnelerinde yer alan çekim açıları ve detaylar, Mestçi'nin Siccîn ve Musallat filmlerindeki sahneleri de anımsatacak şekilde tasarlanmış. Oyunculara bakıldığında bir kısmının önceki Mestçi filmlerinde de yer aldığı gözden kaçmıyor. Söz konusu oyuncular daha önceki başarılı performanslarını "Sahipli"de de sergiliyorlar. 


 

Doğaüstü olaylar ve Sırlar 


"Sahipli" de yer alan karakterlerin hepsinin geçmişlerinde gizemli bir yan bulunuyor, köydeki herkesin bir sırrı var. Babacan muhtar, dedikoducu kadınlar, bıçkın delikanlı, idealist doktor ve öğretmen, köyün delisi, galeyana hazır köylüler halihazırda hayatımızda bulunan çevreyi tam olarak yanısıtıyor. Karakterlerin başarılı geri planları ve performansları, herhangi bir köyde karşımıza çıkacaklarmış gibi hissetmemizi sağlayacak derecede başarılı.


Sırlar, dedikodular, yalanlar, iftiralar yani yaşamda karşımıza çıkan durumlar, Büşra ve Selim'in etrafında gelişiyor. Büşra ile Selim'in hikayelerine ulaşmak için diğer karakterlerin hikayelerini öğrenmek gerekiyor. Bu farklı birçok hikayenin birbiriyle kesişimi ise dizinin düğüm noktasını oluşturuyor. Dizinin her bir bölümünde geçmişe ait soru işaretleri ve düğümlerden bir tanesi çözülüyor. Karakterlerin bu gizemli yapılarından koparılan her bir cevap, altından farklı bir soruyu ortaya çıkarıyor, böylelikle merak ve gerilim her daim ayakta kalıyor. Karakterlerin sırları çözüldükçe yaşadıkları değişimler de etkileyici sahnelerle verilmiş. 


Sonuç olarak, 10 bölümünün tamamının BluTv'de korkuseverlere sunulduğu "Sahipli", finali planlanarak hazırlanan ve 10 bölüm boyunca tek hikayeyi sunan ilk korku dizisi olarak izlenmeyi fazlasıyla hak ediyor. 


twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter