Popüler Sinema

Paylaş
Dosyalar

Oedipus kompleksini odağına alan filmler!

Oedipus kompleksini odağına alan filmler!
Madem anneler günü, biz de sizler için annesine sapkınlık derecesinde aşık olanları konu alan, Oedipus kompleksinin sağlam örneklerini veren filmleri seçtik!


1- Sapık (Pyscho) Alfred Hitchcock

 

Türünün en önemli örneği olan Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

 

2- Alexander (2004) Oliver Stone

 

Büyük İskender, Oliver Stone'ın yönettiği film; 32 yaşında yeryüzünün büyük imparatorluklarından birini kurmayı başaran Büyük iskender’in hikâyesi olmakla beraber, ihtişam ve zaferlerle süslenmiş ama aynı zamanda da aile içi iktidar kavgalarıyla çalkalanmış bir imparatorluğun hikâyesi yanında, Pers İmparatorluğu'nun kumlarından Hindistanın karlı dağlarına kadar uzanan İskender’in yolculuğunu ve daha hayattayken yaşayan efsane olmayı başarmış ama bu kadar güçlü olan birinin bile bir gün kadere boyun eğmek zorunda olduğunu anlatan bir hikâyedir.

 

3- La Luna (1979) Bernardo Bertolucci

 

Başarılı bir opera sanatçısı olan Caterina kocasının ani ölümüyle birlikte daha fazla Amerika da kalamayacağını anlamış ve bu acıyla baş etmek ve daha kolay atlatmak amacıyla, İtalya’ya yerleşme kararı vermiştir. 15 yaşındaki oğlu Joe ile birlikte İtalya’da yeni bir hayat kuracak ve orada mesleğini icra edecektir. Planlandığı gibi İtalya’ya gidilir …Caterina’nın yoğun çalışma temposu İtalya’da da devam eder konserler resitaller turneler derken oğlu Joe ile de yeterince ilgilenemez… Joe yabancı olduğu bu ülkeye bir yandan uyum sorunu yaşarken bir yandan da içinde bulunduğu derin yalnızlık ve babasının kaybıyla ortaya çıkan tatminsiz durumu uyuşturucuyla doldurmaya çalışır ve kısa sürede bir bağımlı haline geleceği süreçte başlamış olur.

 

4- Anonymous (2011) Roland Emmerich

 

Anonymous, 11 Eylül 2011 tarihinde Toronto Uluslararası Film Festivali'nde galası yapılan, yönetmenliğini Roland Emmerich'in yönetmenliğini yaptığı, John Orloff'un senaryosunu yazdığı, 17. yüzyıl'da Birleşik Krallık'ta yaşayan Oxford kontu Edward de Vere'nin hayatının kurgusal bir versiyonunun anlatıldığı, Elizabeth Çağında ki saray yaşamını ve Püriten hareketi anlatan, siyasi gerilim ve sözde tarihsel kurgu içeren film de Oedipus kompleksine dair önemli örneklerdendir.

 

5- Scream Bloody Murder (1973) Marc B. Ray

 

Sekiz yaşlarındaki Matthew, babası tarlada çalışırken, onu oturduğu yerden pek hoş gözükmeyen bakışlarla izlemektedir. Babasının kullandığı traktör bozulur, tamir etmek için traktörden iner. Matthew oturduğu yerden kalkar, traktöre biner ve hiç düşünmeden babasını ezer. Niyeyse hareket halindeki traktörden aşağı atlar. Fizik kurallarına aykırı bir durum oluşur ve nasıl olduğunu pek anlaşılamasa da sol eli traktörün altında ezilir. (Burada bir parantez açıp filmdeki traktörün bizim bildiğimiz traktörlere pek benzemediğini, paletli bir traktör olduğunu belirtelim.) Matthew, babasının ölümünden sonra yatılı olarak bir manastıra gönderilir. Aradan seneler geçer. Onsekizli yaşlara gelen Matthew eve geri döner. Sol elinin yerine bir kanca takılmıştır. Onu evde tatsız bir sürpriz bekler. Annesi tam da o gün yeniden evlenmiştir. Matthew çılgına döner. Beklendiği üzere yeni babasına da farklı davranmaz ve onu da öldürür. Annesini herşeyin yoluna gireceğine ikna etmeye çalışırken yanlışlıkla onu da öldürür. Matthew’ı artık evine bağlayan bir şey kalmamıştır. Evi terkeder ve otostop çekerek bilinmeyene doğru yola çıkar. Ama annesinin ve kafasında oluşturduğu baba figürünün hayaletleri adamımızı rahat bırakmaz. Önüne geleni öldürmeye başlar.

 

6- Savage Grace (2007) Tom Kalin


Kendi sınıfının üzerinde bir hayattan gelen bir adamla evlenen güzel ve son derece karizmatik bir kadın olan Barbara Daly’nin gerçek hikayesini anlatıyor film. Barbara kocasının bu görkemli yaşamına uyum sağlamakta çok zorlanır. Bu sırada bir çocukları olur ve bu zaman içinde işleri daha da kötüye sürükler. Oğulları Tony daha ziyade annesi ile yakındır çünkü babasının bir türlü beğeni ve onayını elde edemez. Bu sebeple babası ile arasına mesafe girerken Tony’nin annesi ile arası giderek daha da yakınlaşır. Ancak bu bir trajedinin başlangıcıdır. Filmin arka planında New York, Paris, Cadaques, Mallorca ve Londra gibi yerleri de görebiliyoruz.

 

7- Ma Mere (2004) Christophe Honoré


Georges Bataille'ın (1897-1962) trajik romanından uyarlanan ve tartışmalar yaratan bu filmde, bir annenin, ergenlik çağındaki oğlunu, seks, alkol ve aşağılamalarla dolu kendi dünyasına çekmesi anlatılıyor... İlk gençlik çağlarını huzur içinde ve inançlı olarak geçirmekte olan Pierre, büyükannesiyle oturan, kendi halinde bir yeniyetmedir. Tatil ayları geldiğinde, anne-babasıyla buluşmaya Kanarya Adaları'ndaki yazlıklarına gider. Oraya vardığında, birbirinden nefret edip yek diğerine zarar vermeye başlayan evli bir çiftin kaçamaklarıyla karşılaşır. Babasıyla fazla yakınlaşmasa da, annesiyle sıcak bir ilişki kurmaktan hoşlanan Pierre, annesi Hélène'e saygı duyar ve onu, iğrenç bir adamla yaşamak zorunda kalan saf ve iffetli bir kadın olarak görür. Buna rağmen, annesinin sefahat içinde, alkol ve seksle dolu bir yaşam sürdüğünün de farkındadır. Bu arada Hélène de oğluna karşı, ailevi bağların sınırlarını zorlayan bir yakınlık hissetmeye başlamıştır. Babasının bir trafik kazasında ölmesiyle Pierre'in annesine duygusal bağımlılığı artarken, Hélène'in de oğluna karşı arzusu aynı şekilde çoğalır. Pierre, adada kendi yaşındaki yazlıkçı kızlara ilgi duysa da, annesiyle arasında sürekli artan cinsel gerilimle başa çıkması gitgide zorlaşır. Çekici taze dul, geceleri dışarı eğlenmeye çıktığında oğlunu da beraberinde götürmeye başlar ve onu, baştan çıkarıcı metresi Réa ile tanıştırır. Genç Réa, Pierre'i toplu seks partileri ve sefih bir hayatın içine atar. Keder, utanç, cinsel zevkler, tiksinme ve saygının birbirine girdiği bir mahvoluşun hazzında kendini kaybeden Pierre, annesinin elinden geçmiş Hansi adlı genç bir kadında aşkı ve bir yere kadar da dengesini bulur. Ama Hélène, geri dönecektir...

 

8- Sitcom (1998) François Ozon


1998 Namur En İyi Oyuncu, En İyi Görüntü, 1998 Sitges En İyi Kadın Oyuncu (E. Dandry) Programda son filmi Kadın İsterse de yer alan Ozon’un en muzip filmi, sakin bir banliyö ortamında yaşamlarını mükemmel bir uyum içinde sürdüren sıradan bir Fransız ailesini izliyor. Baba bir mühendis, anne ise çocuklarıyla ilgili bir ev kadınıdır. Oğulları Nicolas ciddi bir hukuk öğrencisidir, kızları Sophie bir sanat okuluna gitmektedir. Bir gün, Baba eve “evcil” bir fare getirir. Kısa süre içinde bu deney hayvanı yüzünden evde büyük kavgalar patlak verir; farenin yanına yaklaşan tüm aile bireyleri, gizli cinsel ve ruhsal sapkınlık belirtileri göstermeye başlar.

 

Mustafa Ümit K.


https://twitter.com/mustafaumitt

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter