Popüler Sinema

Paylaş
Dosyalar

İslami Terörü odağına alan filmler!

İslami Terörü odağına alan filmler!
Yazar: Bu hafta sizler için "İslami Terör"ü odağına alan filmleri seçtik.

Zero Dark Thirty / Karanlık Operasyon - 2012

 

Yönetmen: Kathryn Bigelow

 

Senaryo: Mark Boal

 

Oyuncular: Harold Perrineau Jr., Joel Edgerton, Jessica Chastain, Chris Pratt, Kyle Chandler

 

Usame Bin Ladin’in avı dünyayı ve iki Amerikan başkanlık yönetimini on yıldan fazla bir zaman meşgul etti. Ama sonuçta küçük, zeki bir CIA takımı onu bulup yok etti. Görevleri her yönden gizlilik içinde yönetildi. Yine de bazı detaylar halka duyuruldu. Birçok istihbarat operasyonunun en önemli bölümleri Oscar ödüllü ikili Kathryn Bigelow ve Mark Boal tarafından ilk defa ekrana yansıtıldı. Ladin’in takibi ve yakalanışı hareketli olduğu kadar gerçeklere de sadık, gücü tam ortasına alıyor ve tarihi görevi izleyiciler en ön sıradan izliyorlar. Pakistan topraklarında olabilecek en üst seviyede ki özel harekât operasyonuna tanık oluyorlar.

 

Lions for Lambs / Arslanı Kuzulara - 2007

 

Yönetmen: Robert Redford

 

Senaryo: Matthew Michael Carnahan

 

Oyuncular: Tom Cruise, Meryl Streep, Robert Redford, Michael Pena, Peter Berg

 

West Coast Üniversitesi’ndeki iki öğrenci ve Ernest idealist profesörleri Dr. Stephen Malley’in tavsiyelerini takip ederek edindikleri ilham ile hayatlarında önemli şeyler yapmaya çabalamaktadırlar. Bunun üzerine iki genç, Afganistan’daki savaşa katılmaya karar verirler. Arian ve Ernest Afganistan’da hayatta kalma savaşı verirlerken, başka hikayeler de işin içine girer. California’da, Arian ve Ernest’in tam tersi bir öğrenci olan Todd’a yaklaşmaya çalışan Dr. Malley. Aynı zamanda, Washington’da, başkanlığa adaylığını koymuş bulunan Senatör Jasper Irving, Afganistan’daki savaşın, dolayısıyla Arian ve Ernest’in hayatlarını kökten değiştirebilecek bomba gibi bir haberi, TV araştırmacısı Janine Roth aracılığı ile halka duyurmaya hazırlanmaktadır. İftiralar, hatıralar ve kurşunlar uçuşurken, bu üç hikaye birbirlerine daha da sıkı sıkıya bağlanmaya başlarlar.

 

Kurtlar Vadisi Irak - 2006

 

Yönetmen: Serdar Akar

 

Senaryo: Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener

 

Oyuncular: Necati Şaşmaz, Gürkan Uygun, Billy Zane, Bergüzar Gökçe Korel, Kenan Çoban

 

Filmin hikayesi gerçek bir olay olan “Çuval Hadisesi”ne atıfla başlıyor… 4 Temmuz 2003 tarihinde Kuzey Irak’ta konuşlanmış on bir kişilik özel Türk kuvvetinin gayri resmi, yarı gizli karargahına, müttefik Amerikan birlikleri gelir. Türk ekibi, bunu müttefiklerinin olağan ziyaretlerinden biri zanneder… Fakat, bu sefer durum farklıdır. Değişen konjonktürde Amerika bölgede “son sözü” söyleyen tek güç olmak hedefindedir. Onlara göre bölgede artık Türklere yer yoktur… O gün on bir asker, başlarına çuval geçirilerek, halkın gözlerinin önünde, askerlik onurları hiçe sayılarak sınır dışı edilirler…

 

Syriana - 2005

 

Yönetmen: Stephen Gaghan

 

Senaryo: Stephen Gaghan, Robert Baer

 

Oyuncular: Matt Damon, George Clooney, Amanda Peet, Mark Strong, William Hurt

 

İran’da bir füze kaybolur ancak CIA’in başka sorunları vardır. Bob Barnes eski ve son derece tecrübeli bir CIA ajanı olarak emekliliğinin yaklaştığı dönemde sakin zamanlar geçirmeyi tercih etmektedir. Umulmadık bir anda tecrübelerinden faydalanılacak bir teklif ile karşı karşıya gelir. Prens Nasir, İran Körfezi’nde bulunan doğalgaz ile petrol zengini bir ülkenin tahta geçmesi beklenen mirasçısıdır. Ancak genç bir zihin olarak onun, babasınınkilerden farklı yaklaşımları vardır. Ülkesindeki doğalgazı çıkarma hakkını direkt olarak Amerikan firmasından alarak Çinlilere yönlendirir. O andan itibaren de söz konusu alanda devletler bazında dengeler sarsılmaya başlar. Bob Barnes, Nasir süikastını kontrol etmekle görevlidir.

 

Fahrenheit 9/11 - 2004

 

Yönetmen: Michael Moore

 

Senaryo: Michael Moore

 

Oyuncular: Ben Affleck, Britney Spears, Michael Moore, Ricky Martin, George W. Bush

 

11 Eylül ve Irak Savaşı üzerine şimdiye kadar yapılmış en saygın filmlerden biri Fahrenheit 9/11. Her ne kadar belgesel türü bir film olsa da filmde anlatılanlar bize "ancak bunlar bir senaryoda olur" dedirttirecek türden. Özellikle Michael Moore'un anlatımıyla Fahrenheit 9/11 iyice eğlenceli bir hâl alıyor.

 

Munich / Munih - 2005

 

Yönetmen: Steven Spielberg

 

Senaryo: Eric Roth, Tony Kushner

 

Oyuncular: Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush, Moritz Bleibtreu, Mathieu Kassovitz

 

1972 Münih Olimpiyatlar'ında 11 İsaril'li atlete yönelik inanılmaz katliamın perde arkasını anlatan filmde,İsrail Gizli Servisi Mossad üyelerinden oluşan bir grup, bu işe karıştıklarını düşündükleri Filistinli suikast komandolarını öldürmekle görevlendirilirler. Liderlerini izleyen İsrail'li grup bu operasyonu intikam almak adına yapmaktadır. Ama zamanla kendileri de bir hedef haline geleceklerdir.

 

Kandahar / Kandahar'a Yolculuk - 2001

 

Yönetmen: Mohsen Makhmalbaf

 

Senaryo: Mohsen Makhmalbaf

 

Oyuncular: Nelofer Pazira, Monica Hankievich, Hassan Tantai, Sadou Teymouri, Hoyatala Hakimi

 

Nafas, Taliban'ın çıkardığı iç savaş sırasında ülkesinden kaçmış bir Afgan kadın gazetecidir. Kanada'da mülteci olarak yeni fakat buruk bir hayat sürmektedir ki, geride bıraktığı kız kardeşinden bir mektup alır. Kız kardeşi, kendini öldürmeye karar verdiğini söylemektedir. Bunun üzerine ani bir kararla kardeşinin yanına gitmek isteyen Nafas'ın, İran - Afganistan sınırını geçmesi gerekecektir.

 

The Road to Guantanamo / Guantanamo Yolu - 2006

 

Yönetmen: Michael Winterbottom, Mat Whitecross

 

Senaryo: Riz Ahmed, Steven Beckingham, Farhad Harun, Afran Usman, William Meredith

 

Film, 10 Eylül 2001’de İngiltere’deki evlerinden ayrılan Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı üç Müslüman genç Ruhel, Şefik ve Asıf’ın öyküsünü aktarıyor. Yolculuklarının tek amacı, annesinin seçtiği kızla evlenecek olan Asıf’ın düğününe katılmak.Pakistan'da namaz kıldıkları camideki vaazdan etkilenip insanî yardımda bulunmak üzere Afganistan’a geçerler. Fakat yolculuk bekledikleri gibi gelişmez. Amerikan bombaları bölgeye düşmeye başlamıştır. İçme suyu yüzünden teker teker hastalanırlar. Bölge halkının konuştuğu dillere de yabancıdırlar. İletişim problemi yüzünden kendilerini Kuzey İttifakı tarafından çevrelenmiş bir Taliban kalesinde bulurlar.Geri dönmeye çalışan gençlerin konvoyu Amerikan uçakları tarafından bombalanır. Yolcuların çoğu ölür ya da sakatlanır. Üç arkadaş, Kuzey İttifakı tarafından tutuklandıktan sonra Amerikan birlikleri tarafından Guantanamo’ya nakledilirler. Olayların bir diğer kahramanı olan arkadaşları Münir ise Afganistan’da kaybolur.İki yıldan fazla süren mahkumiyetleri boyunca her üçü de Amerikan ve İngiliz gizli servisi tarafından sorgulanır; haklarında hiçbir kanıt bulunmadığı halde sayısız işkence ve suçlamaya maruz kalırlar.

 

İyi Seyirler

 

twitter.com/PopulerSinema

 

facebook.com/PopulerSinema

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter