Popüler Sinema

Paylaş
Dosyalar

“SİNEMADA MASAL UYARLAMALARI”

“SİNEMADA MASAL UYARLAMALARI”
Masallar, kim olduğunuz, nerede ve nasıl yaşadığınız önemli olmaksızın hayatınıza mutlaka girmiştir ve yaşamınızın bir noktasında sizinle temas etmiştir. Bugün, klasik masallara karşı ciddi bir tepki gelişmiş olsa da (özellikle çocuk gelişimi uzmanları arasında), kabul etmek gerekir ki, hepimizin bilinçaltında bir yerlerde, mutlu sonlarla biten hikayelere karşı bir sempati vardır.

Birbirine benzeyen temalar, birbirine benzeyen karakterler ve sonu belli hikayeler olsa da bunlar, defalarca okur ve izleriz. İlginçtir ki çocuklar, masallara yetişkinlerden daha gerçekçi ve sorgulayıcı yaklaşırlar. Belki de sinemanın masallara ilgisinin nedeni de budur. Her yetişkinin içinde, gizli kalmış o masalcı yana hitap etmek... Üstelik filme uyarlanan her masal, yeniden yazılacak, yeni bir masala dönüşektir.  Tim Burton'un “Alice Harikalar Diyarında”sı bunu en başarılı şekilde yapan filmlerdendi. Tabi, birebir uyarlamalar dışında, masallardan ve masal kahramanlarından ilham alan sayısız film de var.  Bunlardan biri, yakında vizyona girecek olan bir kırmızı başlıklı kız uyarlaması“Red Riding Hood ”.  Twilight serisinin ilk filminin yönetmeni olan Catherine Hardwicke'nin son filmi, masalların ve masal kahramanlarının yeniden, farklı bakış açılarıyla uyarlanma örneklerinden biri olacak. Aslında sinema tarihi, klasik masal anlatıları açısında da, masalların ilham kaynağı olduğu yeni yorumlar açısından da oldukça zengin sayılır.  Fantastik sinema örneklerini, mitolojik öykü kaynaklı  filmleri ve bilim  kurgu filmlerini dışında bırakarak, klasik masal anlatısından ilham almış önemli filmlerden bir  seçmece sunalım istedik. Elbette sayılabilecek pek çok örnek daha var. Sinema, büyükler mutlu sonlara ihtiyaç duydukça masallara olan ilgisini yitirmeyecek sanırım...

 

Oz Büyücüsü (The Wizard Of Oz)


1939 yapımı bir müzikal olan “Oz büyücüsü” akla gelecek ilk uyarlamadır herhalde.  L.Frank Baum'un hikayesinden uyarlanan ve en iyi müzik Oscar'ını da almış bulunan filmde Judy Garland'ı Dorothy rolüyle izlemiştik. Bir kasırgada evi hortuma yakalanan Dorothy ve köpeği Toto, kendilerini Oz Diyarı'nda bulur, eve geri dönecek yolu öğretebilecek tek kişi olan Oz Büyücüsü'nü bulmak için yola düşerler. Yolda karşılaştıkları korkuluk, teneke adam ve aslan da onlara eşlik eder. Dorothy ve arkadaşları, gelmiş geçmiş en güçlü masal karakterlerinden bazıları olmayı başarır.

 

Alice Harikalar Diyarında (Alice in Wonderland)


Tim Burton'un 2010 yapımı “Alice Harikalar Diyarında”sı Johnny Depp, Mia Wasikovska, Helena Bohram Carter, Anna Hathaway gibi  ünlü oyunculardan oluşan  kadrosuyla en çok konuşulan  uyarlamalardan biri oldu.  Lewis Carroll’ın çocuk romanından uyarlanan yapım 17 yaşındaki Alice’in nişan partisinde  beyaz bir tavşanı takip ederek kendini harikalar diyarında bulmasıyla başlıyor. Küçük bir çocukken geldiği  harikalar diyarını çoktan unutmuş olan Alice, burayı yeniden keşfeder.  Konuşan hayvanlarla, koca kafalı kraliçe ,iskambil kağıtlarından askerler ve daha pek çok inanılmaz yaratıkla karşılaşırken, korkulu yaratık Jabberwocky'a karşı savaşması gerektiğini öğrenir. Alice'in büyümesi için masallardan uzaklaşması değil, imkansız olana inanması gerekecektir. Film sanat yönetimi ve kostüm alanlarında aldığı iki Oscar'ı gerçekten hak ediyordu.

 

Kanca (Hook)


Steven Spielberg'in 1991 yapımı filminde Robin Williams'ı büyümüş ve Neverland'ı unutmuş Peter Pan olarak izledik. Filmde ona Kaptan Hook olarak Dustin Huffman ve Tinkerbell olarak Julia Roberts  eşlik ediyordu.

 

Düşler Ülkesi (Finding Neverland)


Peter Pan'den bahsetmişken, bir masal uyarlaması olmasa da, bu eşsiz masalın yaratıcısı J. M. Barrie'nin yaşam öyküsünden uyarlanan ve masalın ortaya çıkış öyküsünü anlatan “Düşler Ülkesi”ni anmadan geçemeyiz. Marc Forster'ın 2004 yapımı fiminde, Johnny Depp ve  Kate Winslet baş rolleri paylaşıyordu. Oldukça başarılı oyunculukları, güçlü dramatik örgüsü ve gerçek ile hayal arasında kurduğu muhteşem dengeyle film, tek kelimeyle izlenesiydi.

 

Grimm Kardeşler (The Brothers Grimm)


2005 yapımı film, masal anlatıcısı Grimm kardeşlerin hikayesini yine bir masal anlatısı olarak sunuyordu bize. Heath Ledger, Matt Damon, Monica Bellucci, Lena Headey gibi isimlerin rol aldığı film, hevesimizi kursağımızda bıraktığı ve Grimm Kardeşlerin Alman halk hikayelerini derlemekte gösterdiği özeni göstermekten uzak kaldığı halde öyküsü ve oyunculuklarıyla ilgi çekmeyi başarmıştı. 

 

Yıldız Tozu (Star Dust)


Robert De Niro'yu sert görünmeye çalışan, ince kalpli, gay bir yıldırım avcısı olarak izlediğimiz sahneleriyle hafızalara kazınmış olan Yıldız Tozu da bir masal uyarlaması sayılabilir. Neil Gaiman'ın romanından uyarlanan filmde, gerçek aşkı zannettiği Victorya'yı kazanmak için ona gökyüzünden düşen yıldızı getirmeyi vaat eden Tristran, fantastik bir dünyaya açılan duvarı aşar; kendini ve aşkın anlamını yeniden keşfeder. 2007 yapımı film, renkli karakterleri ve eğlenceli olay örgüsü bir yana, aşk üzerine etkileyici yaklaşımıyla da izlenesi filmler arasındaki yerini alıyor.

 

Manhattan'da Sihir (Enchanted)


Hollywood'un yeniden ve yeniden uyarladığı kül kedisi hikayesi, en son bir gençlik filmi olarak  2010 da “Another Ciderella Story” olarak çekildi. Sayısız uyarlama arasında,2007 yapımı “Manhattan'da Sihir”  bir nebze olsun izlenebilirler arasında. Eğlenceli, mizahi anlatımıyla farklı masallardan beslenen ve gerçekle masalsı olanı bir araya getiren film, en azından iyi oyunculuklara sahip.

 

Shrek


Ve en sevdiğimiz kısım,masalların al aşağı edildiği, animasyon uyarlamaları. En iyi örneği Shrek serisidir. Her bölümünde masal kahramanlarıyla dalga geçen, dahası bir masal dünyasının içinde onları bugüne kadar hiç olmadıkları kadar gerçekçi ve insancıl betimleyen Shrek'te, sihir piyasasının hakimi peri anne, yakışıklı ama kişiliksiz prens, kahraman çirkin dev, obsesif sindirella, şımarık pamuk prenses ve daha onlarca masal kahramanı yer alıyor.  Uzun zaman akıllardan silinmeyecek esprileriyle dahiyane bir yaklaşım sunan Shrek, masallara çocuk gözüyle bakmayı başaran ender filmlerden biri olmayı başardı.

 

Kırmızı Başlıklı Kız (Hoodwinked)

 

2005 yapımı bu eğlenceli animasyon, masalı bir polisiye öyküye dönüştürüyor ve bütün kahramanların gözünden yeniden anlatıyor. Yaşadığı ormana sıkışıp kalmış olan “Kırmızı Başlıklı Kız”, muhabir Kurt, aktör olmak isteyen Ormancı ve sportif, çılgın Büyük anne...

 

Karmakarışık (Tangled)

 

Rapunzel masalının uyarlaması “Karmakarışık” da eğlenceli bir animasyon. 2010 yapımı filmde kahramanımız, bir prens değil, kanun kaçağı. Film, bizi şaşırtmayı başaramasa da en azından güldürmeyi başarıyor.

 

Zeynep Uslu

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter