Popüler Sinema

Paylaş
Dosyalar

13.CUMA'nın Bilinmeyenleri

:: Videolar 13.CUMA'nın Bilinmeyenleri
Üye: Müge İbrikçi His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th

Slasher türü içerisinde çok önemli bir yere sahip olan Friday the 13th (13. Cuma) korku serisinin 30. yılına özel olarak hazırlanmış olan bu belgesel, 12 film hakkında ilginç detaylara yer veriyor. 2009 yapımı “His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th” belgeseli adını, Jason Voorhees’in annesinin meşhur repliğinden alıyor. Belgesel, seride yer alan birçok oyuncuyu, yönetmeni ve teknik ekibi dahil ederek de gayet eğlenceli bir çalışma ortaya çıkarıyor. Yönetmenliğini üstlenen Daniel Farrands’ın bu yapımdan sonra A Nightmare on Elm Street (Elm Sokağı Kabusu) ve Scream (Çığlık) gibi başka korku serileri hakkında belgesellere de imza atmış olduğunu belirtelim.


 

1980 yılında çekilen Friday the 13th filminden kısaca bahsedersek; gençlerden oluşan bir arkadaş grubu Crystal Lake’e gider ve orada vahşi bir şekilde tek tek öldürülürler. Yıllar önce kamp alanında ölen zihinsel engelli bir çocuğun laneti, kampı kana bular. Bol bol gençlerin öldürüldüğü bu film, yine gençler arasında çok sevilir ve devam filmleri peşpeşe gelir. Jason karakteri her ne kadar Crystal Lake ile özdeşleşse de, Manhattan’a, hatta uzaya bile gider. Gerektiğinde meslektaşı Freddy Krueger ile kapışır, öldüğü sanılır ama o hep geri döner.


 

Belgeselde, korku sinemasının kültleşmiş karakteri Jason Voorhees’in ilerleyen filmlerde nasıl bir değişime uğradığını, onu canlandıranların ağzından dinlemek ayrı bir keyifli. Ayrıca anlatıcının korku filmlerinin unutulmaz makyaj sanatçısı ve oyuncusu Tom Savini olduğunu da es geçmeyelim. Filmin meşhur müziğinin yapım aşaması ve Jason’ın buz hokeyi maskesinin nasıl yapıldığı gibi ilginç detaylar ile birlikte kült sahnelerin de kamera arkasını görmek serinin fanlarının kesinlikle ilgisini çekecektir.


 

Çığlık kraliçeleri, ölen veya hayatta kalmayı başaran karakterleri canlandıran oyuncular ve Jason’ın maskesinin altında göremediğimiz yüzlerin çoğu ile belgeselde karşılaşsak da, kariyerinin başında serinin ilk filminde yer alan Kevin Bacon’ı, maalesef bu yapımda göremiyoruz. Bu belgesel seriyi sevenlere tanıdık yüzler eşliğinde hoş bir nostalji yaşatsa da izlemeyenleri de uyarmak gerekiyor. Çünkü içinde yer alan bolca sürpriz bozan (Spoiler) içeriklere maruz kalmamak için en kısa zamanda “Friday the 13th” serisini ve ardından da “His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th” belgeselini izlemeniz tavsiye edilir.


 

İÇİNDEKİLER


Hosted by Tom Savini, it features interviews with Actors: Betsy Palmer (1), Adrienne King (1 and Part 2), Larry Zerner (Part 3-D), Bonnie Hellman and Judie Aronson (The Final Chapter), Shavar Ross and Debi Sue Voorhees (A New Beginning), Darcy DeMoss and Vincent Gustaferro (Part VI), Lar Park-Lincoln, Elizabeth Kaitan and Diana Barrows (Part VII), Peter Mark Richman and Jensen Daggett (Part VIII), Lawrence Monoson and Camilla More (The Final Friday), Lisa Ryder (Jason X), Seth Green and Travis Van Winkle (2009 remake); Jason Voorhees portrayers: Ari Lehman (1), Warrington Gillette (Part 2), Richard Brooker (Part 3-D), Ted White (Final Chapter), C.J. Graham (Part VI), and Kane Hodder (Part VII, Part VIII, The Final Friday, Jason X); Filmmakers: Sean S. Cunningham (Director, 1), Victor Miller (Writer, 1) Danny Steinmann (Writer/Director, A New Beginning), Tom McLoughlin (Writer/Director, Part VI), John Carl Buechler (Director/Special Makeup Effects, Part VII), Joseph Zito (Director, The Final Friday), Greg Nicotero (Special Makeup Effects, The Final Friday), Marcus Nispel (Director, 2009 remake), and Composer Harry Manfredini & Testimonials from: Actress Felissa Rose (Sleepaway Camp), Writer/Director Adam Green (Hatchet, Spiral), Director Joe Lynch (Wrong Turn 2), Tony Timpone (Editor, Fangoria Magazine), Peter Bracke (Author, Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th), and online genre aficionados Robert Galluzzo (IconsOfFright.com), Brad Miska (Bloody-Disgusting.com), Steve Barton (DreadCentral.com), Ryan Turek (ShockTilYouDrop.com) and Staci Layne Wilson (Horror.com).


 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter