Popüler Sinema

Paylaş
Dosyalar

13. Cuma gecesi izleyebileceğiniz 6 korku filmi!

13. Cuma gecesi izleyebileceğiniz 6 korku filmi!
13.Cuma bilindiği üzere lanetli bir gün! Peki ama neden? Ve bu gece hangi filmleri izlersek gerçekten korkarız?

Çoğu batıl inanç gibi aslında 13. Cumanın da bilimsel bir mantık dayanağı yok. Paraskevidekartafobi olarak adlandırılan 13. Cuma korkusu, açıklaması olmasa da pek çok insanın içinde yer etmiş durumda. Bu batıl inancın bugün neden yaygın olduğuna dair bazı kökenleri var. Peki biz ondan neden korkuyoruz?

 

Hıristiyan geleneklerine göre, 13. Cuma’nın uğursuz olmasının iki nedeni var. Bu yüzden de bu korku Batı kültüründe çok yaygın. 13’ün uğursuzluğu, Hz. İsa’nın son yemeğinde 13 kişi bulunmasından kaynaklanıyor. Hz. İsa’ya ihanet eden havari, masaya katılan on üçüncü kişi. Ayrıca Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gün Cuma olduğu için, ikisi birleştiğinde uğursuzluğu beraberinde getiriyor.

 

Bazı teologlar Adem’le Havva’nın da yasak meyveyi Cuma günü yediklerini ve Büyük Tufan’ın da Cuma günü başladığını savunuyorlar. Eski yüzyıllarda bu yüzden Hıristiyanlar yeni bir gezi veya çalışmaya lanetlenmemek için cuma günleri başlamıyordu.

 

Ancak 13. Cuma’nın laneti Norveç kültürüne dayanıyor. Nors mitolojisine göre kahraman Balder, fesat tanrı Loki tarafından onüçüncü olarak katıldığı bir partide öldürüldü. Son yemek gibi bu inanış da 13’le ilgili inanışlardan biri. Bu yüzden bu mitolojiye inananlar asla  on üç kişi olarak yemeğe oturmuyorlar.

 

Bir diğer 13. Cuma efsanesi de orta çağda meydana geldi. 1306 yılında bir 13. Cuma’da Fransa Kralı Philip şövalyeler tarafından yakalanıp işkenceye tabi tutuldu. Bu yüzden de o gün şeytanın günü olarak mimlendi.

 

Kısaca, 13. Cuma geleneklerinin bugün insanların korkusuyla hiçbir ilgisi yok. Korku daha çok kişisel tecrübelerle alakalı. Küçük yaşta 13. Cuma’nın uğursuz olduğunu öğrenen kişiler, hep bunun doğruluğuna inanıyor. Eğer bu günde kaza yapıyor, cüzdanınızı çaldırıyor, hatta üzerinize kahve döküyorsanız fatura hemen 13. Cuma’ya kesiliyor.

 

 

13.Cuma (1980)

Crystal Lake kampında çalışan bir görevli kadının oğlu gölde boğulur. Çocuk yardım için çırpındığı sırada hiç kimse umursamaz. Bu durumu içine sindiremeyen annesi de, bu olayın 13. cumasında, intikam için geri döner. Serinin ilk filminde katil Jason değil, henüz çocuk yaşta. Bu işi onun için annesi yapıyor. Filmi özel kılan şeylerden birisi, yapıldığı yıla göre, hala yadırgamayacağımız, hatta hayret edebileceğimiz özel efektlerin kullanılmış olması. 550 bin dolar bütçe ile çekilen bu film, sadece ABD 40 milyon dolara yakın bir gişe getirisi sağlamıştır. Tabi bu başarıda, serinin devamını sağladı.

 

 

Kwaidan (1964)

Film temelde dört bitmemiş hikayeden oluşmaktadır. Bunlar: “Kara Saç” hikayesi, Japon yazar Lafcadio Hearn’nin “Shadowings (1900)” adlı eserinden uyarlanmıştır. Bu öykü, sosyal statü elde etmek için, dokumacı eşinden boşanan Kyoto’lu bir adamın hazin hikayesini anlatmaktadır. “Kar Kadını” hikayesi de Hearn’nin “Kwaidan: Stories and Studies of Strange Things (1903)” adlı eserinden uyarlanmıştır. Karlı bölgelerde yaşayan bir hayalet kadın, Yuki-onna figürünün folkrorik karakterini anlatmaktadır. “Kulaksız Hoichi” hikayesi, Hearn’nın “The Tale of the Heike”daki görüşlerinden hareketle oluşturulmuştur. Hikayede bir kör müzisyenin, Dan-no-ura Savaşı’nı çok iyi anlatması üzerine başına gelenler anlatılmaktadır. “Bir Çay Fincanında” kısmı ise, yine Lafcadio Hearn’nün “Kotto: Being Japanese Curios, with Sundry Cobwebs (1902)” adlı eserinden uyarlanmıştır.

 

 

Blair Cadısı (1999)

Üç kişilik bir belgesel ekibi Maryland sınırlarındaki Black Hills Ormanları'ndaki miti araştırmak üzere yola çıkar. Söylenegelen Blair Cadısı efsanesi hakkında bilgi edinmek ve bu efsanenin nasıl bir anlatıdan günümüze kadar geldiğini öğrenmek tek amaçlarıdır. Ormanda yaptıkları yolculuk araştırmacı bir atılımdan çok daha fazlasına gebedir. Geçen her dakika, bu efsanenin bir yalandan ibaret olmadığını anlayacaklardır. Bunu anladıklarında ise ormanın derinliklerinde çoktan kaybolmuş olacaklardır.

 

 

Ölüm Provası (1999)

Aoyama, 7 yıl önce karısını kaybetmiş ve o günden beri bir kadınla flört etmemiştir. Onun kederli yaşantısına bir kadının girmesi gerektiğine inanan tv yapımcısı arkadaşı, ilginç bir plan yapar. TV şovunun içinde bir bölüm yaparak, sözde oyuncu seçmeleri yapacak ve bu sayede Aoyama'ya uygun bir eş bulacaklardır. Başarısız ve komik pek çok aday sonrasında, Asami adlı çok çekici bir kadın çıkar karşılarına. Onun ideal eşi olacağına inanan Aoyama, kısa zamanda kadının geçmişi hakkında garip şeyler öğrenir. Genç kadın, unutulmayacak bir intikam peşindedir.

 

 

Elm Sokağında Kâbus (1984)

Elm Sokağında Kabus (A Nightmare On Elm Street), Wes Craven tarafından yazılmış ve yönetilmiş 1984 yapımı Amerikan korku filmidir. John Saxon, Heather Langenkamp, Ronee Blakley, Amanda Wyss, Jsu Garcia, Robert Englund ve Johnny Depp adlı oyuncuları barındırır. Depp, oyunculuğa ilk adımını bu filmle atmıştır. Film, Ohio’da Springwood isimli kurgusal bir kasabada birkaç gencin rüyalarında seri çocuk katili Freddy Krueger’ın hayaleti tarafından katledilmesini konu alır. Craven filmi yaklaşık 1.8 milyon $ bütçeyle çekmişti. Gösterimde daha ilk haftada bu miktarı telafi etti. ABD’de 25.5 milyon $ gişe hasılatı elde etti. Film, korku türünde çok önemli bir yere kavuştu. Ayrıca filmin kötü adamı Freddy sinema tarihinde en çok bilinen kötü karakter oldu. 

 

 

Korku Seansı (2013)

James Wan’ın yönettiği filmin başrollerinde Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston ve Lili Taylor oynuyor. Paranormal olayları araştıran Ed ve Lorraine Warren’ın nasıl meşhur olduklarının hikâyesi. Olaylar Ed ve Lorraine’in, karanlık bir varlık tarafından hayatları alt üst edilen bir ailenin çiflik evine çağırılmalarıyla başlıyor. Şeytani bir varlıkla yüzleşmeye zorlandıklarında, Warrenlar, kendilerini hayatlarının en korkunç vakasının içinde buluyorlar.

1
2
3
4
5
6

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter