Popüler Sinema

Paylaş
Üye Kritiği

Muhteşem Yüzyıl, Muhteşem eleştiri

Muhteşem Yüzyıl, Muhteşem eleştiri
Üye: Eloş eloş Osmanlı Tarihi, okul hayatı boyunca bir çoğumuzun sevmediği bir dersti; hatta gereksiz bulurdum.

Osmanlı Tarihi, okul hayatı boyunca bir çoğumuzun sevmediği bir dersti; hatta gereksiz bulduğumuz, zaman kaybı olarak gördüğümüz de söylenebilir. Ne zaman ki dönem dizileri ortaya çıktı, hepimiz birer tarih bilimci, tarihine sahip çıkıcı olmaya başladık. 

 

Muhteşem Yüzyıl, 2 sezondur dönem dizileri içinde en ön planda olanı. Malumunuz Sultan Süleyman'ın Hürrem'e olan aşkı dillere destan, asırlardır bir Hürrem gerçeği var. Ancak diziyi izleyen herkesin hemfikir olduğu bir konu var ki; Hürrem Sultan'a olan aşkının o kadar da büyük bir aşk olarak yansıtılmadığı. Bunun yanında harem hayatının da olduğundan çok farklı gösterildiği. Herkes öğrenmiş bir cümle, tarih bilimci kesilmiş: Sultan Süleyman bilmem kaç yıl at üstünde seferdeyken haremde bu kadar çok gösteriliyor. Sultan Süleyman Hürrem'den sonra hiç bir kadına bakmamış burada herkesle halvete giriyor. E canım benim madem o kadar moda mod tarihi görmek istiyorsun, aç belgesel izle. Adı üstünde, dizi bu. Beklentiniz birebir tarihi görmek olmamalı, işin magazinsel boyutu var, reyting diye bir gerçek var. Kaldı ki dizinin başında sana söylüyorlar "tarihten ilham alarak kurgulanmıştır" diye. Dizide eksikler, hatalar yok mu? Tabii ki var ama işin trajik tarafı hataların magazinsel hatalar olmaması. Pargalı İbrahim'in keman çalmasını eleştirin mesela. İlk keman 1555 yılında yapılmış, İbrahim Paşa ise 1536 yılında öldürülmüştür. Ayrıca İbrahim Paşa Vivaldi çalıyor, Vivaldi ise 1678 yılında doğmuştur.

 

Osmanlı Devleti'nin en parlak dönemi bu dönem olduğu için çok çabuk gaza gelen izleyicileri olumlu bir gaza getirme yöntemi olarak bu dönem seçilmiş diye düşünüyorum. Nitekim Osmanlı Devleti'nde, tüm dünyada  "Kanuni" , "Muhteşem" gibi sıfatlarla anılan padişahların ilki Sultan Süleyman'dır. 

 

Sonuç olarak, dizi izlediğimizin farkında olarak izlersek, sadece tarihsel değil magazinsel izlenebilirliği olan bir iş olması gerektiğini bilirsek bir sorun kalmayacaktır diye düşünüyorum.

 

Eloş

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter