Popüler Sinema

Paylaş
Ekran

Ünlü Oyuncu Oynadığı Diziye Ceza Veren RTÜK'e Teşekkür Etti!

Ünlü Oyuncu Oynadığı Diziye Ceza Veren RTÜK'e Teşekkür Etti!
Üye: Gizem Merve Kaboğlu Bu hafta eşine az rastlanır iki açıklama basına yansıdı, her ne kadar ikisi de gerektiği kadar tartışılmasa da ben altını kalın çizgilerle çizmenin faydalı olacağı inancındayım. İlk konu, oynadığı dizi RTÜK'ten ceza alınca teşekkür eden oyuncuyla ilgili.

Kadına RTÜK sahip çıkarsa!


CNNTürk ekranlarına gelen Burada Laf Çok programına konuk olan Alemin Kıralı dizisinin oyuncularından Ececan Gümeci, RTÜK'ün oynadığı diziye verdiği cezaya sevindiğini söyledi bu hafta. Bu sevincin detaylarına girmeden önce konuyu açarsak, RTÜK raporunda ceza şu cümlelerle nedene bağlanıyordu:

 

"Kubat'ın sonu gelmez gibi görünen sadizminin hedefinde sadece karısı Nihale değil, zaman zaman sokakta karşılaştığı kadınlarda da fiili olarak olmasa da fikren yer almaktadır. Kadının kamusal alanda dekolte veya 'açık' kıyafet giyerek, erkekler tarafından sözle ve davranışla rahatsız edilmeye meydan hazırladığını savunan mite gönderme yapılarak, Kubat'ın sokakta rastladığı 'açık' giyinen kadınlara yönelik şiddet arzusunun komik bir biçimde verildiği görülmüştür."

 

Dizinin oyuncusunun sevincine dönersek, dizide şiddet gören kadını canlandıran Gümeci aynen şu açıklamayla üst kurula destek çıktı: "Sesi çıkmayan kadın arkadaşlarımın sesi oldum. Ben de kadınım ve kadına şiddete karşı elimden geldiğince destek oluyorum. Dizide Nihale'ye çok üzülüyordum. İçler acısı bir durumu vardı. Sağ olsun RTÜK de Nihale'ye sahip çıktı. Kadına şiddete dur dedik. Artık şiddet sahneleri yok. Evliliğin sevgi, uzlaşma boyutunu gösteriyoruz. Evet açıklıyorum RTÜK bana sahip çıktı, çok teşekkür ederim"

 

 

Gelelim yoruma, bunun bir dizi, izleyenin de bu kurgunun farkında olduğunu düşünürsek RTÜK bir kurguya verilen bir cezayla "Kadına şiddete dur" diyemez. Ekranda şiddet meşrulaştırılıyor iddiası kadına şiddetin gösterilmesiyle kanıtlanamadığı gibi, bu meşruiyet cezayla ortadan kaldırılamaz. Kurgu bir yayın üzerinden kadına sahip çıkılmaz!

 

"Dizide göstermeyelim" demek bu gerçeği at gözlüğüyle görmezden gelmekten farklı değil. Dizideki şiddeti doğru gördüğümü söyleyemeyeceğim ancak izlediğimiz "şey"in kurgu olduğunu dikkate alırsak, kadına şiddete böyle dur denilemeyeceğinin de ayırdına varmamız gerekir. Diyelim ki, oyuncu arkadaşımız bu karakterin durumundan rahatsız, RTÜK ceza kesip yaptırımla senaryoyu hale yola koyuncaya ve bu yaptırıma teşekkür edinceye kadar senaryo ekibi ve yapımcıyla yapılacak bir toplantıda rahatsızlığını dile getiremediği ve senaryoda yapılabilecek değişiklikleri konuşamadığı için bu anti demoktatik sistemi sorgulamalı. Teşekkür edeceği kurum RTÜK gibi bir astığı astık, muhafazakar anlayışın bürokrasideki temsilcilerinden "üst kurul" olmamalı...

 

Oldukça vasat bir komedi anlayışıyla kaleme alınan Alemin Kralı dizisinin komedi olduğunu unutmadan senaryoda revizelere gidilebilirdi elbette... Konumuz şiddet konusundan ziyade açıklama olduğu için meşrulaştırma tartışmasına hiç girmiyorum. Şiddete bu kadar karşı olan oyuncu arkadaşların içinde oldukları senaryonun ceza almasını beklemeden eleştirmeyi ve kurguyla gerçeği ayırt ederek gerçekten şiddete dur demek için kimi rol arkadaşlarının vakalarını gözden geçirmelerini dilerim. Gerçek hayatta ve sette uygulanan şiddetle gündeme gelmiş kimi meslektaşları ile ilgili nedense sosyal mesaj vermekten uzak duran oyuncuların, senaryo üzerinden ve ancak o iş ceza aldığında içinde olduğu diziye laf söyleyebilmesi de başlı başına bir komedi değil mi, ne dersiniz?

 

 

Show TV rekor kırdı, ilk bölümden Oldu Teşekkürler Dedi


Oldu Teşekkürler henüz 3 dakikalık bir dizi olarak Show TV'de yayına başladığında bu satırlarla diziye köşemde yer vermiştim: "Öncelikle sosyal medyanın kokusunu iyi alan yapımcı İnci ve Ali Gündoğdu’yu tebrik etmek istiyorum. Süreç Film, ekranda cesaret gerektiren bir işe imza atıyor, takdir etmesek eksik kalır. Başarılar “Oldu Teşekkürler” ekibi, iyi ki varsınız, haber sonrası stres alıyorsunuz."

 

Bu yazıdan kısa süre sonra Show tv diziyi "klasik dizi" formatına uydurarak ekrana getirmeye karar verdi, dizi ilk bölümüyle ekrana geldiği gibi ömrünü tamamladı. Kanal bir rekora imza atarak diziyi 1 bölümle yayından kaldırdı. Show TV'nin batağa çekildiği, yapımcılardan vadeli dizi istediği şu dönemde yapılan en büyük hatalardan biri işte bu acele kararlar. Zaten o acele kararlar nedeniyle kanal bu hale gelmedi mi? 3-4 bölümde kaldırılan işler, sabırsız yönetimin elinde resmen harcandı. Tesellim emekli misafirhanesine dönen Fox TV'nin varlığı... Zira kanalında tutunamayan diziler FOX'a geçip rahat bir nefes alıyor. Aynen Lale Devri'nin Show'dan sonra Fox'ta sabırla yayınlanarak gün birincisi haline gelmesi gibi.

 

Umarım Oldu Teşekkürler gibi zekice kurgulanmış bir işe de sahip çıkacak bir kanal bulunur, umarım Show TV harcadığı işlerin diğer kanallardaki başarı grafiğini gördükçe yeni bir yol haritası bulur ve bu sömürge sistemine son verir.

 

 

Gizem Merve Kaboğlu

 

twitter.com/gizemkaboglu

 

Diğer yazıları için tıklayınız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter