Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Nerdesin Arnold?

Nerdesin Arnold?
(6.5/10)
Üye: Serdar Akbıyık
Arnold Schwarzenegger’in kült filmi Total Recall – Gerçeğe Çağrı tekrar uyarlanarak karşımıza geldi. Colin Farrell’in canlandırdığı Quaid karakteri orjinalinden çok şey kaybetmiş…

 

Philip K. Dick’in, “We Can Remember It For You Wholesale” isimli kısa hikayesinden uyarlanan Total Recall 1990 yılında fırtınalar koparmıştı. Bu başarının altında her şeyden önce yazar Philip K. Dick’in paranoyak şizofren ruh durumu etki etmişti tabii. Çünkü hikayedeki kahraman yaşadığı hayatın aslında bir illüzyondan ibaret olduğunu ve evli bir fabrika işçisi değil iktidarla savaşan direnişçilerin en önemli casusu olduğunu öğreniyordu. Bu birbirine geçmiş ve hangi hikayenin gerçek olduğu, filmin finaline kadar anlaşılamayan öykü o yıllarda izleyiciye çok ilginç gelmişti. 1990’daki filmin yönetmeni Paul Verhoeven’di. Verhoeven’in simgesi diyebileceğimiz, hangi konuyu işlerse işlesin öyküye kattığı espri ve hayal gücü bu filmde de etkisini göstermiş, Arnold Schwarzenegger filmle unutulmazlar arasına girmişti. Burada yönetmen dışında, Schwarzenegger’in kendine has kimliği, Herkülvari vücudu, rol arkadaşı Sharon Stone ile sergilediği uyum veya uyumsuzluk filme değer katan özelliklerdi. Tabii bir de filmdeki makyaj çalışmaları izleyiciyi gülmekten kırıp geçiriyordu.

 

Bu hafta vizyona giren yeni Total Recall ise yine yazar Dick’ten uyarlanan, orijinal filme birçok gönderme yapan bir film. Konu benzer olmasına rağmen maceranın geçtiği yer artık Mars değil dünyanın kendisi. Nereden çıktığı bilinmez, bu sefer nükleer değil kimyasal bir savaş sonucunda dünya iki bölge dışında yaşanılmaz bir yer olmuş, bütün dünya nüfusu bu iki bölgeye sığınmıştır. Bu bölgelerden biri bütün Avrupa’yı kaplayan Büyük Britanya Federasyonu diğeri ise Avustralya kolonisidir. Büyük Britanya’nın Avustralya’yı sömürdüğünü görüyoruz. Avustralyalı direnişçiler bombalama olaylarıyla haklarını savunmaya çalışırlar ama aslında bu da Britanya iktidarının düzmecesidir. Britanya’nın amacı bu sahte bombalamaları sebep göstererek Avustralya’ya saldırıp oradaki kolonicileri öldürmek ve orayı tekrar inşa ederek kendilerine yeni yaşama alanı açmaktır aslında. Bütün bu mücadelenin içinde evli ve bir fabrikada işçi olan Quaid monoton hayatından sıkılmıştır. Sonunda zihinde yaratılan sanal maceralarla hayatına renk katmak ister. Tam bu işlem yapılırken Quaid’ın zihninle oynandığı ortaya çıkar. O acaba gerçekten hafızası silinmiş bir direnişçi midir, yoksa sanal bir maceranın içine mi düşmüştür?

 

Schwarzenegger’den sonra Colin Farrell’in çok zayıf kaldığını söylemeliyim. Zaten Farrell’in kendine has güven vermeyen bir havası var. Ona en iyi kötü karakterler oturuyor. Bence yanlış bir tercih. Orijinal filmde Sharon Stone’un canlandırdığı karakterin yerine oynayan Kate Beckinsale içinse çok farklı şeyler söyleyebiliriz. Kadın güzelliği ile kötülük normlarını muhteşem birleştiriyor Beckinsale. Hem çok güzel bir kadın, hem de bu filmdeki performansıyla zirveye oynuyor. Filmde Beckinsale, Quaid’in sahte eşini oynuyor. Aslında eşi rolünde Quaid’ın nöbetçiliğini yapıyor, o bir polis. Bir de asıl sevgili var. Bu direnişçi sevgiliyi Jessica Biel canlandırıyor. O sadece güzelliğiyle bu filme renk veriyor. Ne yazık ki oyunculuk olarak bir değeri yok performansının. Ve filmin asıl problemine gelelim. Yönetmen Len Wiseman, Kate Beckinsale’in gerçek hayattaki eşi ve Underworld filmlerinin yönetmeni. Filmin ucuz bir aksiyon filmi gibi görünmesine sebep olmuş. Kate Beckinsale’in canlandırdığı rol dışındaki hiçbir karakteri gizemli bir şekilde izleyiciye sunamamış.

 

Bence Total Recall tam bir yönetmenlik zafiyeti yaşıyor. Benim gibi bilimkurgu fanatiklerinin canını yakıyor bu film…

 

Serdar Akbıyıktwitter.com/serdarakbiyik

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter