Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Kibarca Öldürmek

Kibarca Öldürmek
Üye: Serdar Akbıyık Brad Pitt’in başrolünde oynadığı bıçak gibi keskin eleştiriler taşıyan bir suç hikayesi Kibarca Öldürmek. Filmi seyrederken kim kurban diye sormak geliyor insanın içinden, kişiler mi yoksa bütün toplum mu?

 

Bazı isimler var ki onlar bir filmin kadrosunda yer alırlarsa film onlarla anılır. Hatta o isimleri görürseniz hikaye ne olursa olsun kafanıza ilgisiz bir imaj oturur film hakkında. İşte Brad Pitt de bu isimlerden biri. Büyük gişe filmlerinin ve bilindik Hollywood türünün en sağlam ismidir uzaktan baktığınızda. Aslında Brad Pitt’in oynadığı birçok underground diyebileceğimiz yapım ve bağımsız film de mevcut.

 

Bu hafta vizyona giren Kibarca Öldürmek onlardan biri. Brad Pitt’i görünce filmle ilgili diğer herşey biraz gölgede kalıyor. Halbuki bu film tam anlamıyla bir yönetmen filmi. Andrew Dominik, Kibarca Öldürmek’in yönetmeni. Ve bu yapım onun üçüncü sinema serüveni. Üç film çekip bu kadar harika bir filmografiye sahip olmak her yönetmenin elde edebileceği birşey değil.  2000 yılında Kasap – Chopper’ı çekti Dominik. Eric Bana’nın başrolünü oynadığı bir suç filmiydi. Daha sonra ise 2007 yılında The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford geldi. O da Chopper gibi tam bir gişe filmi değildi. Hollywood tarzı filmlerden daha zor tüketilen iki yapımdı. Ama sinemasal değerleri tartışılmazdı.

 

Bu hafta vizyona giren Kibarca Öldürmek’e giderken bu anlamda büyük beklentilerimiz vardı. Gerçekten film bütün beklentilerimizi karşıladı. Sinema işte bu. Hollywood’un sistemi yücelten gerçeklikten uzak yapımları yerine böyle bıçak gibi keskin ama hayatın gerçeğini sorgulayan yapımlar seyretmek hep tercihimiz. Filmin oyuncu kadrosu muhteşem. Başta da dediğimiz gibi Brad Pitt var, Ray Liotta, James Gandolfini, Richard Jenkins filmi taşıyan isimler.

 

Konusuna gelince, mafyanın kaçak kumar oynatan batakhanesi soyulur. Batakhanenin patronu Ray Liotta’nın canlandırdığı Markie’nin başına gelen bu ikinci soygundur. Mafya Markie’den doğal olarak şüphelenecektir. Zaten bu şüphe sayesinde kendilerinin kurtulacağını düşünen çete bu işe bu yüzden kalkışır. Mafya bu durumlarda sorgulamayı ve cezalandırmayı yapan tetikçisini gönderir. Brad Pitt’in canlandırdığı tetikçi Jackie araştırmaya başlar. Sonuçta bütün suçluları bulur. Fakat soygunu yapanlardan biri tanıdığı birisidir. Tanıdıklarını öldürmemek gibi bir tercihi olan Jackie yardım için James Gandolfini’nin canlandırdığı Mickey’i çağırır.

 

Bu suç hikayesi aslında öykünün ana hatlarıyla biraz klişe ama filmin değeri yönetmenin suç hikayesini kapitalizmin küçük bir mikrokozmosu olarak yorumlamasında yatıyor. Filmin kahramanlarının diyalogları sırasında arka planda televizyondan veya araba radyosundan George Bush’un, Obama’nın sözleri duyuluyor. İnsanların batmışlığının ve suç dürtüsünün aslında toplumun genelinin durumunu özetleyen yapısı filmde tam yerinde kullanılıyor. Yönetmen bununla da yetinmiyor. Brad Pitt’in dudaklarından dökülen ve Obama’nın televizyonda söylediklerine bir cevap olan sözler de çok önemli. Obama “Amerika bir tek millettir. Hepimiz birbirimize destek vereceğiz” derken Pitt’in canlandırdığı Jackie şunları söyler: “Bu toplumda herkes yalnız. Amerika bir millet değil bir şirket.” Kapitalizmin insan onurunu aşağılayan bir sistem olduğu daha açıkça hangi diyalogda görebiliriz..

 

Filmin George V. Higgins’in romanı Cogan’s Trade’den uyarlandığını söyleyelim. Sistemi herkesin anlayabileceği düzeyde eleştiren yönetmenin başarısını alkışlıyor, sinemaseverlerin bu filmi kaçırmamasını diliyorum.

 

 

 

Serdar Akbıyık

 

twitter.com/serdarakbiyik

 

Diğer dosya, eleştiri ve röportajları için tıklayınız.

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter