Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Friend Request - Lanetli Mesaj

:: Videolar Friend Request - Lanetli Mesaj
(5.5/10)
Yazar: Deniz Çobaner
Senaryo bir kaç yerde şaşırtmaca yaparak filmin etkisini ve temposunu yükseltmeye çalışıyor. Bunun yanı sıra korkutma aşamasına geçtiğinde kullandığı mekanlar ve efektler de bağlamdan ayrı düşünülürse ortalamanın üstünde bir çaba gösterdiğini söyleyebiliriz.

Sosyal medyanın hızlı bir şekilde hayatlarımızın bir parçası haline geldiği aşikar. Öyle ki elimizdeki telefonumuzdan ya da bilgisayarlarımızdan sürekli son gelişmeleri takip etmeden zaman geçiremiyoruz bile. Haliyle bu kadar içimize işleyen bir konunun filmlerde de yansımasını görmek çok da şaşırtıcı değil. Durum böyle olunca da Cyberbully(2015) ve Disconnect(2012) gibi internetin zararlarından dem vuran gerçekçi filmlerin yanı sıra Unfriended(2014) gibi paranormal arka plana sahip, yine internet ve sosyal medyanın zararlarına odaklanan filmler arka arkaya seyirciyle buluşmaya devam ediyor. 


 

Bu hafta vizyona giren 2016 yapımı Friend Request(Lanetli Mesaj) de sosyal medya temalı film furyasının son ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmenliğini Simon Verhoeven’in yaptığı filmin konusu ise şöyle: Psikoloji öğrencisi olan Laura, okulun popüler ve sevilen öğrencilerindendir. Marina ise onun aksine içe kapanık, çevredekilerin “tuhaf, ucube” gibi tanımlamalarına maruz kalan, yalnız bir öğrencidir. Bir gün Laura’nın Marina’dan gelen film süresinde ismi geçmese de herkesin bariz bir şekilde bildiği Facebook üzerinden arkadaşlık davetini kabul etmesi ile bir dizi olayın fitili ateşlenir. Laura’ının en iyi arkadaşı olmaya çalışan Marina, Laura’yı attığı mesaj ve gönderileri ile aşırı ilgiye boğar. Bundan rahatsız olan Laura’da tepki gösterir ve Marina’yı arkadaş listesinden çıkarır. Bunun üzerine Marina intihar eder ve Laura’nın profilinin kontrolünü ele geçiren doğaüstü bir yaratığa dönüşür.


 

Yönetmenin ilk korku filmi denemesi olan yapım, korku ve gerilim türünün neredeyse bütün ögelerini ihtiva eden bir karışım özelliği gösteriyor. Cadı mitinden tutun da katil hayvanlı gerilimlere, slasher türünden psikolojik gerilime ne ararsanız filmde bölük pörçük görmek mümkün. Ayrıca filmin çıkış noktası sanal dünyanın şeytaniliği olmasına rağmen, süreç içinde film bu çıkış noktasını kaybedip sadece küçük bir araç olarak kullanan bir seyirde ilerliyor. Giriş bölümü fazlaca sarkıyor, bir an “Laura’nın muhteşem hayatı” gibi bir romantik komediyle karşı karşıya kaldığımızı düşünüyoruz. Sonunda esas konuya giriş yapıldığında ise her şey o kadar aceleye getiriliyor ki film hakkında nedenini bilmesek bile izleyende kötü bir tat bırakıyor. Baş karakter Laura’nın böyle bir muameleye maruz kalmasının nedeni de tatmin edici değil. Giriş bölümündeki mükemmel hayatı kısa sürede tersine dönecek olan karakterin gelişimi, bunu hak ettiğine dair doneler içermesi gerekirken, tam tersine adeta bir iyilik meleği özelliği gösteren birinin başına gelen talihsizlik etkisi yaratıyor. 

 

Filmin kötüsü Marina da fazlasıyla zayıf kalıyor. Karaktere trajik bir geçmiş yaratılmaya çalışılmış fakat o da fazlasıyla yapay duruyor. İzleyicide tam olarak ne acıma, ne de nefret uyandıramıyor. Bir sahnesiyle efsane vampir film serisi Blade’e de selam gönderiyor, ama yine de gereken sempatiyi bir türlü kazanamıyor. Bunun yerine silik ve obsesif, sıradan ezik bir karakterin güç sahibi olunca çirkefleşmesini izliyoruz. 


 

Senaryo bir kaç yerde şaşırtmaca yaparak filmin etkisini ve temposunu yükseltmeye çalışıyor. Bunun yanı sıra korkutma aşamasına geçtiğinde kullandığı mekanlar ve efektler de bağlamdan ayrı düşünülürse ortalamanın üstünde bir çaba gösterdiğini söyleyebiliriz.

 

Sonuç olarak Friend Request, iyi niyetli girişimlere sahip olsa da aynı çıkış noktası gibi popüler kültür  ürünü ve kısa sürede akıllardan silinmeye mahkum, izleyenin ihtiyaçlarına cevap veremeyen, neresinden tutarsak elimizde kalan, tür çorbası bir film 

 

Twitter.com/tuzluk_arch

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter