Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Bird Box

Bird Box
(5.2/10)
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Netflix Originals yapımı olan ve platformun en fazla izlenen filmi Bird Box henüz çekimleri esnasında yankı uyandırdı. Dram ve gerilim tarzındaki film ünlü isimlere yer verilmesiyle öne çıktı. Bir Netflix yapımında Sandra Block ve John Malkovich’i görecek olmak birçok sinema izleyicisini heyecanlandırdı. Bunun yanında yapımın diğer filmlerine bakınca izleyici beklentisini çok da yüksek tutulmamalıydı. Bu film işte öyle sıfır beklentiyle izlenerek beğenilebilecek bir film. 


Dogma 95 yönetmenlerinden Susanne Bier’in tarz değiştirdiği bundan önceki iki filminde de anlaşılmıştı. Bird Box’da ise belli bir matematiğe oturtulmuş flashbacklerle ve flashforwardlarla oluşturulmuş senaryoya, oldukça stilize edilmiş mekanlara ve dekorlara sahip olmakla beraber kamera kullanımı da sterilize tercih edilmiş. Olay örgüsü işleyen bir kurguya sahip olmasına rağmen klişelere fazlaca yer verilmesi izleme alışkanlığı değişen seyirci için düşündürücü. Çünkü seyirci artık samimi hikayeler tercih ediyor. Bunu bulamadığında da istediği gibi bir içerik bulmak küçük bir parmak hareketine bakıyor. Bu yüzden artık yapımcıların klişelerden daha fazlasına ihtiyacı var. Post-apokaliptik, iki küçük çocuğun olduğu bu hikayeden daha etkileyici bir film çıkarmak farklı yöntemler denenerek başarılabilirdi. Yine de yapım amacına ve ulaştığı göreceli başarıya bakıldığında amacına hizmet eden bir film sunulmuş. 


Filmde, dışarıda büyüyen kötülüğün ne tür bir şey olduğu gösterilmediği için yoruma açık hale geliyor. Bird Box evrenindeki kötülük görme duyusuyla yayılıyor. İnternet üzerinden yayılan cesaret oyunları ve bu oyunların insanları intihara sürüklediği düşünüldüğünde bu gösterilmeyen kötülüğe anlam verilebilir. Filme post-apokaliptik bilim kurgu olarak yaklaşacak olursak bu tür cesaret oyunlarından toplumun düşünce biçimini etkileyecek bir virüs oluşturulmuş ve biyolojik savaş başlatılmış olabilir.  Öyle bir virüs ki hem gerçekte maruz kalarak hem de her hangi bir ekran üzerinden toplumu etkisi altına alabiliyor. Bu şekilde düşünüldüğünde izleyicinin filmi tüketme ortamının da kendi kişisel ekranları olması paradoks yaratıyor. Filmde “biyolojik savaş” sözünü laf arasında duymak mümkün ama hiç gösterilmeyen kötülük daha çok metafizik bir varlıkmış gibi anlatılıyor. Bu açıdan bakılacak olursa, dünya üzerindeki kötülüğün boyutlarını gösteren, görünmez ama hissedilebilen bir şeytan olarak yorumlanabilir. Malorie (Sandra Block) de çocukları cennete ulaştırmaya çalışan ve kendi annelik sürecini yaşayan bir kadın olarak düşünülebilir. 


Kıyamet sonrası filmlerde genelde, kıyameti getiren olay/olgu tüm canlıları olumsuz etkiler. Bird Box’ın senaryosuna göre herkes olumsuz etkilenmek zorunda değildir. Düşünme ve algılama farklılıkları verilen tepkileri de değiştimekte. Bu şekilde hayatta kalan kitle de kurtulmak için bir araya gelmek yerine, sahip oldukları farklı bakış açılarını kabul ettirmek için birbirlerini şiddetle alt etmeye çalışacaklardır. Aynı şekilde dünyayı algılama biçimi de doğal seçilime yol açacaktır.


Bird Box; izlemesi rahat, stilize, klişelerle dolu, zaman zaman izleyiciye geren ama bu gerginliği hiç de sıkı tutmayan filmlerden olmasına rağmen Netflix evreni içinde yapılmış iyi filmlerden biri. Netflix benzeri platformlar televizyoncular ve sinemacılar için tartışılırlığını hala sürdürürken bu tür yapımların ortaya çıkması ve tahmin edilenin üzerinde bir taleple karşılanması iletişim şekillerini etkilediği gibi bunlara yön vermeye de başlayabileceği görülebilir. Şu anda risk almayan filmler sunan bu tür platformlar, risk almaya başladıklarında yön vermeye de başlayacaklardır.

 

twitter.com/_cheshirekedisi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter